La primera part del debat de política general al Parlament de Catalunya va acabar aquest dimarts gairebé de matinada. I ja ha començat la segona: la de les propostes de resolució. Durant la sessió plenària, la CUP va evidenciar que estan a l'oposició del Govern d'ERC i Junts. Ho estan en l'àmbit nacional, on reclamen a l'executiu de Pere Aragonès que s'aixequi de la taula de diàleg i s'adreci a les institucions europees i internacionals. Però també en l'àmbit social, on veuen poc valentes les mesures per fer front a la crisi i l'escalada de preus. Entre les seves propostes també hi ha la de declarar Endesa non grata i "desconnectar tot ens públic" de la seva xarxa de subministrament.

La que fa referència al conflicte polític és la quinzena de les seves propostes de resolució i ja arrenca constatant “l’atzucac de l’actual taula de diàleg”, la manca de voluntat real del govern espanyol a abordar-hi el contenciós i com Catalunya continua en un “escenari de repressió i vulneració de drets fonamentals”. Com ja van fer en el seu discurs a l’hemicicle, sostenen que “la resolució democràtica del conflicte, atès l’immobilisme de l’Estat Espanyol, haurà de produir-se en un marc de negociació internacional i com a resultat d’una ruptura democràtica prèvia amb l’Estat, des de les institucions catalanes i mitjançant la mobilització social”.

Per tot això, en el seu document, els anticapitalistes insten el Govern a “donar per acabada i tancada l’actual fase de la taula de diàleg” i adreçar-se abans de final d’any a l’ONU, la Comissió Europea i el Consell d’Europa per a “reclamar amb urgència una resolució democràtica del conflicte”, a partir de l’autodeterminació i l’amnistia. Els cupaires també reclamen a l’executiu “actuar amb sobirania” per garantir els drets socials de la població, no cooperar en l’estabilitat de les institucions espanyoles o aturar la “participació i col·laboració dels Mossos d’Esquadra en la repressió política dels moviments en defensa dels drets socials, civils i polítics”.

 

Les altres propostes

Les altres catorze propostes de resolució busquen fer front a les múltiples crisis que afecten Catalunya. En aquest sentit, plantegen qüestions com una energètica pública que s’encarregui de la generació, distribució i comercialització de l’electricitat o “declarar Endesa non grata” i desconnectar tot ens públic de la xarxa de subministrament d’aquesta empresa. Els anticapitalistes també volen “controlar els sectors estratègics”, una banca pública, controls de preus de productes bàsics, acabar amb els concerts a les escoles o posar fi als denonaments i regular els preus del lloguer desobeïnt el veto del Tribunal Constitucional a la llei catalana.

Paper d'oposició

La proposta d’un acord de la claredat feta pel president Aragonès és paper mullat. Almenys així ho ha volgut fer palès la CUP en el seu torn al debat de política general al Parlament de Catalunya. “La Moncloa no ha trigat ni trenta minuts a descartar-lo”, va ironitzar la diputada Eulàlia Reguant, que va recordar que, en aquests moments, la solució no passa pel marc espanyol, sinó pel marc internacional. En el terreny social, els anticapitalistes també van situar-se a l’oposició, desfent-se de l’etiqueta de socis prioritaris que els volen penjar des de Sant Jaume. Els anticapitalistes consideren conjunturals i insuficients les mesures anunciades, carreguen contra el discurs "autocomplaent" del cap del Govern per semblar “propi d’un dirigent de la patronal” i censuren la picabaralla entre ERC i Junts, que només veuen com una pugna per l’hegemonia. El president Aragonès va evitar el xoc amb els cupaires.