El portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que respecti més el pacte d'investidura que té amb el PSOE que no pas l'acord de Govern amb Junts per Catalunya "ha de decidir a quin vol fer més cas". Rius ha afirmat que des de Junts tenen la sensació que "ha complert més el del PSOE". En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el portaveu de Junts ha contestat a les acusacions que Aragonès va fer aquest dimecres sobre les suposades discrepàncies internes de Junts assegurant que "ERC té un guirigall d'acords d'investidura", ja que el 2020 va signar un pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez com a president del Govern i, el maig de 2022, va tancar un acord amb JxCat per convertir Pere Aragonès en president català.

Continuïtat de la legislatura

Rius ha reconegut que estan en un "moment delicat", perquè hi ha un gruix de l'acord que no s'està complint, i ha demanat al president de la Generalitat que "actuï com a president d'un govern de coalició i no com a líder d'un partit". Sobre la continuïtat de Junts al Govern, ha assegurat que el seu partit té "tota la voluntat de continuar endavant" en la coalició, sempre que "es compleixi l'acord de Govern". "Depèn molt d'Aragonès i ERC la continuïtat de la legislatura. És molt senzill: cal complir l'acord de govern que vam subscriure", ha indicat. Rius ha reiterat les tres condicions que han posat sobre la taula: un espai de direcció estratègica de l'independentisme, que la taula de diàleg tracti l'autodeterminació i l'amnistia, i un front comú a Madrid. El portaveu de Junts creu que "no és un tema de lleialtat" entre partits sinó un tema de "compliment" d'un acord polític que es va arribar per formar govern després de les últimes eleccions al Parlament.

En resposta a com seria la possible sortida de Junts ha indicat que es faria una consulta a la militància "hi haurà reunions de l’executiva, però en última instància qui prendrà la decisió serà la militància". Ha donat per descomptat que hi haurà més reunions amb ERC per intentar reconduir la situació abans del debat de política general de finals de setembre. Preguntat per un possible relleu entre els consellers de Junts, Rius ha respost que aquest tema no està sobre la taula i ha afegit que el partit està content amb la feina de tots els consellers de JxCat des del punt de vista sectorial. I també ha negat que al vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, li balli la cadira. "Està fent una tasca excel·lent i té la confiança del partit", ha assegurat.