El president, Pere Aragonès, i la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha encapçalat aquest dimecres una llarga cimera dels respectius partits convocada amb l'objectiu de reconstruir les confiances entre els socis de Govern. A finals d'agost, Junts va tancar una auditoria sobre el pacte de legislatura i va reclamar a ERC una revisió dels punts que no s'han acomplert, entre els quals l'espai de direcció estratègica i la coordinació a Madrid. Aquestes han estat les reclamacions que la formació de Borràs ha portat a la trobada, mentre que, per la seva banda, els republicans han reclamat lleialtat als socis. Les dues parts apunten que la trobada d'avui ha estat un primer pas i que caldrà continuar les converses. La reunió, que ha avançat El Periódico i ha confirmat ElNacional, ha començat a l'hora de dinar al Palau de Pedralbes i no ha acabat fins a les 9 de la nit.

Després de concloure l'auditoria sobre el seguiment del pacte de Govern, Junts va reclamar que es complís el compromís de crear un "espai de direcció estratègica", que inclou aquell acord, amb l'objectiu de generar consensos entre els principals actors independentistes i definir els passos a seguir en el procés. Reclamen, així mateix, la monitorització de les converses que es produeixen amb el govern de l'Estat en l'àmbit de la taula de diàleg, i l'articulació d'un espai de treball i coordinació permanent a Madrid.

Lleialtat

Segons fonts de la delegació d’ERC consultades per ElNacional, durant la trobada els republicans han alertat Junts que qualsevol escenari passa abans per aclarir quina estratègia. Consideren que no es pot crear cap nou espai “sense uns mínims de lleialtat i confiança”, perquè no seria “ni útil ni honest”. Aquestes mateixes fonts assenyalen que la reunió ha estat dura, i que no serà ràpid ni fàcil, però que s’han fet passos per a “restablir ponts, curar ferides i crear unes mínimes condicions de raonabilitat i confiança”.

A la trobada d'avui, prevista des de la setmana passada segons ERC, hi han assistit també per part dels republicans la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el director de l'Oficina del president, Sergi Sabrià; i per part de Junts el secretari general, Jordi Turull, i el vicepresident i portaveu del partit, Josep Rius; a més dels presidents dels grups parlamentaris d'ERC i Junts, Josep Maria Jové i Albert Batet. La reunió s'ha convocat amb voluntat d'abordar els temes en profunditat, sabent que seria llarga, la qual cosa ha portat a anular les respectives agendes.

La reunió es produeix, a més, després que la decisió de Junts de consultar a la militància sobre a continuïtat a l'executiu ha provocat que diferents dirigents es posicionin al respecte. Si dilluns Borràs assegurava que era "perfectament possible" que Junts sortís del Govern, dimarts el conseller d'Economia, Jaume Giró, hi afegia que també era perfectament possible que no sortís.

Diferències estratègiques

La cimera s'ha vist precedida per jornades de crispació a les files independentistes i entre els socis de Govern. En un primer moment, la tensió va sorgir arran de l'enfrontament entre els republicans i l'ANC pel manifest de convocatòria de la manifestació de la Diada, a la qual ni el president ni ERC no hi van assistir mentre que Junts sí que s'hi va sumar. En acabar la manifestació, però, van ser les exigències que va plantejar l'Assemblea el que va fer créixer encara més la temperatura, quan la presidenta d'aquesta entitat, Dolors Feliu, va reclamar al Govern que convoqués eleccions si no té intenció de tirar endavant el procés independentista.

La reunió que ahir va convocar Aragonès amb les entitats va fer evident de nou les profundes diferències. i va donar peu a un nou episodi de tensió amb Junts després que el vicepresident, Jordi Puigneró, es va reunir pel seu compte amb la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu.