Des de finals de gener, quan Junts va enviar de nou a la Comissió de Justícia la llei d'amnistia, ERC ha anat reiterant que aquesta norma és robusta i que s'ha d'aprovar tan aviat com sigui possible perquè pugui ser aplicable. Amb la comissió convocada de nou per aquest dijous a les 11 h, des d'Esquerra han mostrat el seu optimisme per l'aprovació de la llei d'amnistia aquesta mateixa setmana després de constatar que s'"estan acostant les posicions". La portaveu del partit, Raquel Sans, ha reiterat que el "marge de maniobra" per introduir els canvis en la llei d'amnistia que reclamen des de Junts per fer-la més sòlida és "molt reduït", una idea en què han anat insistint durant totes les setmanes que la llei ha estat congelada a la comissió de justícia: "Hem anat reiterant que la llei, com més aviat sigui aprovada, millor, perquè hi ha molta gent que està empantanegada. Hi ha judicis que començaran i això és una cosa que no hauria hagut de passar", ha lamentat Sans en referència al judici a Josep Maria Jové, Natàlia Garriga i Lluís Salvadó per l'organització de l'1-O. 

Sans ha assegurat que els republicans tenen converses obertes amb tots els actors de la negociació, tot i que especialment amb Junts i el PSOE,  i ha atribuït a ERC el paper de "fer aprovar la llei i fer que s'apliqui". "Quan el 2021 la vam registrar al Congrés, no la volia ningú i nosaltres estàvem allà amb la llei sota el braç".

Els pressupostos, pendents d'un segon acord

Dilluns passat, Sans va assegurar que la setmana havia de ser la dels pressupostos i hores més tard s'anunciava un pacte entre el Govern i el PSC. Dimecres, el Govern els aprovava en un Consell Executiu extraordinari i arribaven al Parlament, tot i que encara sense els suports necessaris per tirar-los endavant. La CUP ja s'ha esborrat de l'equació mentre els comuns posen el focus en el Hard Rock: "La condició dels comuns és contrària a la del PSC. No és qüestió de cedir o no, sinó de trobar l'equilibri entre dues formacions que han decidit situar una qüestió pressupostària al centre del debat", ha lamentat Sans, respecte de la posició dels de Jéssica Albiach, assegurant que aquests tenen "marge de maniobra" per negociar-los. 

Preguntada per la situació de Junts, amb qui el Govern s'ha reunit en tres ocasions per tractar els comptes de la Generalitat, la portaveu dels republicans ha assegurat que les converses continuen obertes tot i que una de les grans propostes dels juntaires implica rebaixar l'impost de successions, cosa que des d'Esquerra rebutgen: "Aquesta no és una proposta viable, ens haurien d'explicar d'on trauríem els milions d'euros que perdríem". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!