Dos dies més tard que el Tribunal Superior de Justícia rebutgés modificar 8 de les 21 sessions que durarà el judici contra Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acusats els tres d'haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre, el president del grup parlamentari d'ERC ha traslladat a la presidenta de la cambra catalana, Anna Erra, les traves d'aquest tribunal per poder compaginar els plens amb les sessions. En aquest sentit, Jové ha demanat a la presidenta del Parlament que emprengui "totes les accions possibles per assegurar tant el dret a la representació política com el de participació política dels seus electors". La Fiscalia Superior de Catalunya demana per a Jové fins a 7 anys de presó i 32 d'inhabilitació, a banda d'una multa de 30.000 euros pel seu paper en l'organització del referèndum com a secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda entre el gener del 2016 i el setembre del 2017, sota les ordres del llavors vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. 

En la resolució que es va conèixer aquest dimarts, el tribunal presidit per Jesús Maria Barrientos resolia que "la condició de parlamentari de Jové i la coincidència amb sessions plenàries del Parlament amb les del judici no pot acollir-se com a motiu suficient per alterar el calendari de sessions del judici”. A finals de novembre i amb la llei d'amnistia acabada de registrar al Congrés -on ara mateix continua congelada- el TSJC va fixar pel 10 d'abril l'inici de les sessions, que s'allargarà fins a finals de maig. Aquestes coincidiran amb vuit sessions dels plens del Parlament, quatre a l'abril (el 10, 11, 17, 18), i quatre mes al maig, els dies 8, 9, 22 i 23. 

Vulneració dels drets de la ciutadania

En una roda de premsa al Parlament, la portaveu parlamentària del partit, Marta Vilalta, ha lamentat que aquesta decisió del TSJC suposa una vulneració de drets fonamentals de Josep Maria Jové: "Veiem un cop més com els tribunals vulneren els seus drets, no només de Jové sinó de la ciutadania que el diputat representa al Parlament, que és la representació de la sobirania popular". Vilalta ha recordat que Jové ja ha presentat un recurs de súplica al TSJC per aquesta decisió i ha insistit a demanar a Erra perquè prengui totes les mesures que tingui al seu abast i defensar l'aplicació del reglament de la cambra catalana. "Estem convençuts que trobarem les maneres, a través de la legitimitat que te la mesa del Parlament, per fer tot allò que està a les seves mans en la defensa del reglament", ha confiat la també secretària general adjunta dels republicans. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!