Sis mesos després dels atemptats a Barcelona i Cambrils, el govern espanyol encara no ha donat cap explicació sobre les negligències que es van produir llavors sobretot pel que fa a l'ocultació d'informació als Mossos sobre l'imam de Ripoll i la seva relació amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol.

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya no s'ha pogut estar de comentar, en un dia com avui, les jugades de l'executiu de Mariano Rajoy i ha relacionat l'Operació Catalunya amb els atacs gihadistes que va patir Catalunya el 17 d'agost del 2017 i ha obert una porta a vincular-ho amb "terrorisme d'Estat" per "decretar estat d'excepció i treure l'exèrcit al carrer" i impedir, d'aquesta manera, que es celebrés el referèndum de l'1-O, així com amb una estratègia del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per afavorir la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i acabar empresonant el conseller d'Interior, Joaquim Forn.

Ho ha fet en un fil de tuits, en què ha denunciat que "hi ha una guerra interna al PP entre Soraya i Cospedal" i recordant que "Soraya va ser responsable de l'Operació Catalunya amb Fernàndez Díaz, però ara Interior és de Zoido".

Després de preguntar-se per què el conseller Joaquim Forn podria estar a la presó, Boya ha posat diversos elements damunt la taula. El primer, que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va reemplaçar els comissaris a l'agost, inclòs José Luis Olivera, que, ha subratllat, "va estar a l'ombra del comissari Villarejo a l'Operació Catalunya", i que era el director del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), l'organisme que hauria d'haver informat els Mossos sobre l'imam de Ripoll.

El pitjor de tot, però, comença més tard. Una vegada el president Carles Puigdemont va anunciar la data del referèndum per a l'1 d'octubre, la cupaire avisa que "als passadissos de Cs sentim un 'a partir de agosto os váis a cagar'", mentre els periodistes espanyols advertien que "l'Estat està disposat a tot a partir de l'agost".

En aquest punt, Boya recupera un fil seu a Twitter de setembre de l'any passat per justificar que això que sustenta ara ja ho sospitava a l'agost. Entre els comentaris, hi deia que "ni la policia ni el CNI diuen res perquè haurien d'aclarir si l'imam de Ripoll era o no un confident seu" i demanava que reobrís la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya, tot i que es lamentava que "no vindran a explicar res".

Ara, però, va un pas més enllà i es qüestiona si tot plegat respon a una estratègia de terrorisme d'Estat.

La història continua. Només una hora després de l'atemptat a Barcelona, El Periódico assegurava que tenia una informació "exclusiva" que apuntava que la CIA hauria avisat els Mossos de la possibilitat d'un atac a la Rambla. Una informació que va ser desmentida pel propi president Carles Puigdemont, el conseller d'Interior, Joaquim Forn i el llavors major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. La trama començava a embolicar-se i els dubtes sobre la nota del diari citat començava a ser sospitosa, molt sospitosa.

Boya ja sospitava llavors que això estava vinculat amb l'Operació Catalunya i que, per més inri, no es va obrir cap comissió d'investigació per la relació entre l'imam de Ripoll i el CNI.

Un imam que estava fitxat per la policia espanyola des de l'atemptat de l'11 de març del 2004 a Atocha, però que mai va ser imputat per aquesta qüestió; de fet, només va estar a la presó de Castelló per tràfic de drogues, un delicte pel qual havia estat penat amb 4 anys i 1 mes de presó el 2011.

És precisament en aquest punt que Boya posa de manifest que, a parer seu, l'Europol té informació sobre tot això i es mostra convençuda que, al final, sortirà a la llum la veritat.

Per tot plegat, l'exdiputada de la CUP insisteix en què "potser era terrorisme d'Estat, un intent de decretar l'estat d'excepció i treure l'exèrcit al carrer" i continua lligant caps assenyalant que això podia ser perfectament una "guerra psicològica a un mes i mig del referèndum, per evitar-lo".

L'empresonament de Forn podria, doncs, tenir relació amb aquesta qüestió. Boya sembla tenir-ho clar i així ho ha posat de manifest augurant que "Llarena potser ha empresonat a Forn com a favor a Cospedal, per venjança per l'agost".