El president, Carles Puigdemont, ha convocat els catalans a votar el proper diumenge 1 d’octubre en referèndum a la pregunta: “Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?”. Puigdemont ha fet aquest anunci poc abans de dos quarts d’onze del matí al Pati dels Tarongers, escortat pel seu Govern i bona part dels diputats de JxSí i la CUP, i “en exercici del legítim dret a l’autodeterminació que té una nació mil·lenària com Catalunya”.

"El Govern es conjura a oferir totes les garanties i a vetllar per la rectitud de la convocatòria i celebració del referéndum i fa una crida a tots els ciutadans a assumir col·lectivament amb la màxima dignitat i exigència l’exercici d’un dret inalienable”, ha proclamat el president que, abans de fer aquest anunci, ha reunit de manera extraordinària el Consell Executiu i el consell tècnic.

La pregunta estarà formulada en les tres llengües oficials, català, castellà i aranès, i el Govern es compromet a aplicar el mandat que surti de les urnes. "Toca als catalans decidir el seu futur, és a les seves mans i a la de tots nosaltres fer-ho possible, demostrar que la democràcia ens uneix per damunt de les legítimes i saludables discrepàncies", ha emplaçat.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident, Oriol Junqueras, seguien la intervenció a banda i banda del president. Completava aquesta primera fila tots els consellers del Govern i, darrera seu, els membres de la Mesa de JxSí. En una tarima, en segon terme, estaven els diputats.

Govern data i pregunta - Sergi Alcàzar

El no quiero de Rajoy

Abans d'anunciar l'esperada data i pregunta, el president ha descrit la situació prèvia a aquesta convocatòria com "una llarga i decebedora col·lecció de no per part del Govern espanyol i les Corts" a totes les propostes que se'ls ha adreçat per superar el "conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat espanyol.

"L'únic que no ha estat mai votat al Congrés ha estat la proposta del Govern espanyol per a Catalunya, potser és que no n'hi ha cap ni se l'espera", ha retret advertint "que en prenguin nota tots aquells que a partir d'ara s'hauran de dedicar a explicar per què hem arribat fins aquí".

Puigdemont ha subratllat que el problema real no és de marcs legals sinó el "no quiero" que tothom ha pogut escoltar dels llavis del president espanyol, Mariano Rajoy. "I amb un no quiero és millor no anar a l'altar", ha ironitzat.

A parer del cap de l'executiu català, aquesta negació de Rajoy no és una opinió individual sinó la de "tot un sistema polític, i segurament també mediàtic, social i econòmic, que 40 anys després del retorn del president Tarradellas de l'exili francès ha estat incapaç de participar en la solució a un problema que és real i profund".

Puigdemont Junqueras Govern data i pregunta - Sergi Alcazar

Estat ineficient i injust

Prèviament ha intervingut el vicepresident, Oriol Junqueras, que ha "contextualitzat" el pas que avui ha fet el Govern retraient a l'executiu espanyol que "almenys en 18 ocasions" ha negat als catalans la possibilitat de votar i que "violenta els drets fonamentals".

És "davant aquest Estat ineficient i injust, que exerceix antidemocràticament les seves funcions i perjudica el concepte de justícia social dels catalans", segons el vicepresident, que els ciutadans han votat i el Parlament ha pres uns compromisos fruit dels quals el Govern ha anunciat la convocatòria del referèndum.

L'acte s'ha tancat amb un "Visca Catalunya!" del president i l'aplaudiment dels presents.