El president de la Generalitat, Quim Torra, ha començat a enviar a diferents governs i estaments institucionals la declaració institucional que va aprovar el Govern dimarts passat per solidaritzar-se amb els presos en vaga de fam.

Segons fonts de Presidència, l'objectiu del president és que el text arribi a institucions dels EUA com l'ONU o també al Consell d'Europa a més a més de diversos executius de diversos països.

Amb aquesta declaració s'insta al govern espanyol que actuï d'acord amb el Conveni Europeu dels Drets Humans i també es denuncia la vulneració de drets. La declaració denuncia ''l'estratègia de bloqueig'' del Tribunal Constitucional davant els recursos d'empara contra la presó provisional dels líders independentistes.

Al text, el Govern demana que els tribunals de l'Estat actuïn d'acord amb el Conveni Europeu dels Drets Humans, alhora que denuncia la vulneració de drets fonamentals des que es va imposar una presó provisional ''incomprensible'' a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El Govern considera que des d'aleshores aquestes vulneracions s'han anat succeint tant des del Suprem com des de l'Audiència Nacional.