El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha dit aquest divendres en resposta als escrits d'acusació que es tracta d'un procés "vergonyós que no és altra cosa que un judici a la democràcia".

Davant els delictes que la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat acusen el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i pels quals demanen 17 anys de presó i 8 anys, respectivament, Mauri ha qualificat "d'atac sense precedents" al sistema de drets i llibertats de tota la ciutadania, i ha afirmat que els escrits suposen una "criminalització de la mobilització popular transformadora".

Mauri ha acusat el govern de Pedro Sánchez d'agreujar el conflicte i no presentar una solució política, i ha demanat una resposta "majoritària i unitària" del conjunt de la societat en el moment "més greu" de la democràcia espanyola.

"Si algú es pensa que 17 anys de presó ens faran renunciar als nostres objectius, drets i llibertats nacionals és que no coneixen Òmnium", ha dit aquest divendres Mauri respecte a un judici que ha qualificat de "farsa". El vicepresident d'Òmnium ha assegurat que no es defensaran de res, sinó que acusaran l'Estat "d'utilitzar la repressió, ara a través de la justícia, per carregar-se drets i llibertats fonamentals". 

"Avui l'estat de dret ha fet aigües. Es vulneren els drets de manifestació, expressió i vaga", ha dit Mauri sobre el que considera un "fals relat" de rebel·lió i alçament violent "que mai ha existit". La fiscalia acusa Jordi Cuixart del delicte de rebel·lió i demana 17 anys de presó, mentre que l'Advocacia l'acusa de sedició i en demana 8 anys. 

D'aquesta manera, ha denunciat una "operació d'estat" per anul·lar el moviment sobiranista català, i ha remarcat que "avui l'Estat ha decidit portar la democràcia a judici".