Òmnium Cultural s'ha tornat a mobilitzar arreu de Catalunya per l'amnistia i l'autodeterminació. Més de 500 punts arreu del país s'han organitzat aquest dissabte per recollir firmes i portar la proposta de Llei d'Amnistia al Congrés dels Diputats. Des del Born de Barcelona, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha aprofitat per donar un toc d'atenció als polítics independentistes.

"Mentre aquí anem mirant de sortir dels atzucacs polítics, l'Estat segueix amb la repressió", ha recordat. Per això, Mauri ha exigit un front comú a favor de l'amnistia i autodeterminació davant la via de la repressió. "No podem perdre més temps", ha reclamat.

ACN

L'ofensiva d'Òmnium per l'amnistia i l'autodeterminació

No és el primer cop que Òmnium es mobilitza massivament arreu del país per recollir signatures a favors de l'amnistia. El dissabte 13 de març ja van omplir més de 500 places d'arreu del territori com a part d'una de les tres potes de l'estratègia d'Òmnium per abordar la situació de repressió. "Una triple ofensiva social, ajuntant el màxim d'entitats a favor de l'amnistia; política, portant aquesta llei al congrés; i ciutadana, aconseguint el màxim de signatures per donar solidesa", va explicar aleshores el vicepresident d'Òmnium, quan van donar el tret de sortida el mes de març.

Cuixart, Junqueras y Romeva durante el acto de los presos políticos en Lledoners 09/03/2021 / Marc Ortín

Òmnium Cultural s'ha tornat a mobilitzar arreu de Catalunya per l'amnistia i l'autodeterminació. Els presos polítics Raül Romeva, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras a Lledoners. / Arxiu Marc Ortín

Ara, però, ja ha passat gairebé un mes i mentrestant les negociacions per formar Govern encara es troben encallades. "Aquest dimarts farà 15 dies del debat d'investidura. Creiem que no és moment de xutar la pilota endavant", ha dit just aquest dissabte el vicepresident Pere Aragonès assenyalant a Junts. També des de la CUP han apuntat el partit de Carles Puigdemont, posant en dubte la seva "voluntat de negociar".

La repressió contra l'independentisme

I mentre les negociacions entre els partits s'encallen, l'estat continua amb la repressió, ha assenyalat Mauri. El vicepresident d'Òmnium ha recordat els presos polítics, els represaliats i les persones a l'exili que pateixen una "situació de repressió injusta".

Mauri també ha recordat la situació del president de l'entitat, Jordi Cuixart, a la presó de Lledoners i les peticions d'organismes internacionals per reclamar la seva posada en llibertat. De fet, Amnistia Internacional va fer públic aquest dimecres el seu informe anual en el qual, per tercer any consecutiu, destaca el cas de l'empresonament dels Jordis com l'apartat més greu de vulneració de la llibertat d'expressió i de reunió que s'ha produït a Espanya