Aquest divendres farà un mes que els presos independentistes de Lledoners van haver de reingressar a la presó en règim de segon grau. Seguint la doctrina del Tribunal Suprem, el jutjat de vigilància penitenciària va revocar-los per segona vegada el tercer grau. Entre els motius esgrimits, que els interns continuen justificant els fets que van dur-los a la presó i no s'han redimit. La manca de penediment és el mateix argument que va exposar aquest dimarts el magistrat que va tombar el tercer grau a Forcadell i Bassa. Des de la seva cel·la, Jordi Cuixart s'hi ha rebel·lat aquest dimecres, posant sobre la taula el nou informe d'Amnistia Internacional. "Com volen que ens penedim de res?", es pregunta, "davant d'uns poders de l'Estat incapaços d'escoltar la comunitat internacional". 

tuit cuixart

El president d'Òmnium Cultural adjunta al seu tuit l'anuari del 2020 que AI ha fet públic aquest dimecres, en el qual, per tercer any consecutiu, destaca el cas de l'empresonament dels Jordis com l'apartat més greu de vulneració de la llibertat d'expressió i de reunió que s'ha produït a Espanya. 

"No podem renunciar a la lluita, per això seguim i seguirem", insisteix Cuixart. Tota una declaració d'intencions que ja va manifestar en el seu al·legat final durant el judici de l'1-O. 

Tres anys i mig pres

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van ser els primers que van entrar a la presó. Va ser abans de la Declaració d'Independència. El 16 d'octubre de 2017, quinze dies després de l'1-O, la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela els va enviar a Soto del Real imputant-los un delicte de sedició per, deia, "haver incitat les masses el 20 i 21 de setembre per impedir, sense èxit, l'operació Anubis contra l'organització del referèndum". 

El Tribunal Suprem va acabar condemnant-los per aquest delicte a nou anys de presó. Ja en duen tres i mig, és a dir, que ja han complert una tercera part de la pena. El Departament de Justícia, que actualment lidera ERC, ja ha anunciat que tornarà a revisar el règim dels presos abans del juliol. 

 

A la imatge principal, Jordi Cuixart en un acte a favor de l'amnistia. / EFE