Una de les principals entitats independentistes, Òmnium Cultural, veu amb tristesa la decisió dels militants de Junts de marxar del Govern, ja que considera que aquesta sortida fa que el país sigui més dèbil. Així ho han expressat en un comunicat difós aquest dissabte, en què asseguren també que respecten qualsevol resultat de votacions internes dins la resta de partits i entitats independentistes. Les crítiques d'Òmnium, però, s'han dirigit als dos partits protagonistes de la crisi, lamentant que ni ERC ni Junts han estat a l'altura de les circumstàncies en una crisi que ha tingut lloc mentre l'independentisme commemorava els cinc anys des de la celebració del referèndum de l'1-O. En aquest sentit, l'entitat liderada per Xavier Antich, subratlla que els dos grans partits s'han mogut més per "hipertacticisme que per sentit d'Estat", quelcom que no fa res més que allunyar la societat catalana de les institucions, en un moment complicat per la crisi social i econòmica, i alhora fa que l'independentisme retrocedeixi davant els poders de l'Estat. 

 

Aquesta nova situació demostra, segons Òmnium, la necessitat d'obrir un nou cicle polític, fonamentat per una majoria parlamentaria, el Govern i les principals associacions de la societat civil, per la qual aquest canvi de cicle seria fonamental. En aquest, però, també són imprescindibles noves "sensibilitats, veus i lideratges", el motiu que va donar Jordi Cuixart mesos enrere quan va decidir no tornar-se a presentar a la presidència de la seva organització i una idea en la que ha anat insistint Òmnium en els últims grans esdeveniments, com són la Diada de l'11-S o l'1-O. "Això no vol dir deixar de treballar amb els partits, sinó treballar diferent. Només així podrem sortir de la paràlisi", apunten en un comunicat. Tot i aquesta situació complexa, des d'Òmnium reclamen als partits "a seguir treballant per recompondre un marc estratègic que permeti obrir un nou cicle i que, a partir d’ara, no contribueixin a ampliar la divisió del moviment". 

El diagnòstic d'Òmnium, constatat segons Antich

Ahir nit, després que es coneguessin els resultats de la consulta de Junts, Xavier Antich va escriure una piulada insistit en la necessitat d'encetar un nou cicle. "Les diferències entre socis de govern són legítimes; però aquest cop se'n ressent l'interès col·lectiu. Es constata el diagnòstic d'Òmnium: per guanyar necessitem una estratègia conjunta i per això és imprescindible obrir un nou cicle", ha assenyalat.

Mentrestant, es van succeint les reaccions a la decisió de Junts arran dels vots dels seus militants. El seu secretari general, Jordi Turull, era de les pocs membres de la formació que no s'havia posicionat al seu respecte en els últims dies i ara ha advertit al president Aragonès que només li queden dues opcions, i cap de les dues és un Govern en solitari com es planteja ERC, amb la incorporació d'alguns independents. Concretament, Jordi Turull ha demanat a Aragonès que convoqui eleccions, quelcom que des d'ERC ja s'ha descartat plenament, o se sotmeti a una qüestió de confiança. El plantejament d'aquesta moció per part d'Albert Batet va provocar que Aragonès destituís el vicepresident Jordi Puigneró per ser-li deslleial, fet que va acabar precipitant la consulta de Junts i la seva sortida del Govern.