El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha denunciat que Jordi Cuixart passa 23 hores al dia tancat en una cel·la de Lledoners des que li van retirar el tercer grau. El seu aïllament es deu a les mesures de seguretat del centre penitenciari contra el coronavirus, una situació que s'ha vist encara més agreujada amb la suspensió del tercer grau dels presos polítics.

Sense aquest règim penitenciari ni el 100.2, els presos no poden sortir del centre penitenciari excepte permisos puntuals. "L'única solució a la repressió passa per l'amnistia als més de 1.000 independentistes perseguits", ha demanat Mauri a través del seu compte de Twitter.

Rebutjats els recursos dels presos

Aquest estiu, la fiscalia va demanar que se'ls suspengués el tercer grau i, com a mesures cautelars, el jutge de vigilància penitenciària de Lledoners va anul·lar aquest règim penitenciari al líder d'ERC, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, el conseller Raül Romeva, el conseller Josep Rull, i el conseller Jordi Turull.

Els presos polítics van recórrer la suspensió d'aquest règim penitenciari, però aquesta setmana la magistrada del jutjat de vigilància penitenciària ha desestimat els recursos dels presos en contra la suspensió del tercer grau. D'aquesta manera, queden vigents les mesures cautelars que suspenen el règim penitenciari dels presos i caldrà esperar que el Tribunal Suprem ho resolgui.

Mesures contra la Covid-19 a les presons

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dimarts que els centres penitenciaris de Catalunya faran proves PCR a tots els interns i les internes de segon grau que gaudeixin de permisos. Els departaments de Justícia i Salut han acordat aquesta mesura per reduir el temps que estan en confinament a la tornada del permís, després de sortir al carrer.

Fins ara, totes les persones internes que sortien havien d’estar aïllades deu dies a les seves cel·les quan reingressaven a la presó, per evitar la propagació de la Covid-19 i preservar la salut de la resta d’interns i dels professionals. Els interns se sotmetran a la prova PCR dos dies després d’haver retornat al centre. Quan el centre obtingui el resultat i sigui negatiu es decidirà el trasllat al mòdul o, en cas contrari, si ha donat positiu, l’ingrés en una dependència sanitària per continuar l’aïllament.

 

Imatge principal: El líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tornant a entrar a Lledoners per la suspensió del tercer grau. / Maria Contreras Coll