El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Exteriors, Raül Romeva, tots dos presos polítics, han presentat un recurs contra la interlocutòria de la jutge de vigilància penitenciària que, tot i avalar el dret a gaudir del tercer grau, els manté a la presó a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem. El recurs dels dos polítics d'ERC arriba el mateix dia que els presentats per Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez.

Aquest moviment dels presos arriba després que dimecres la jutge de vigilància penitenciària 5 de Catalunya, María Jesús Arnau Sala, avalés el tercer grau concedit als presos, desmuntant així els arguments de la Fiscalia. Ara bé, amb aquella interlocutòria, la jutge mantenia les mesures cautelars sobre els presos, que impliquen mantenir la suspensió del règim de semillibertat i per tant impedeixen la recuperació immediata del tercer grau i dels beneficis de l'article 100.2, ja que la qüestió ha estat elevada al Tribunal Suprem, que és qui ha de prendre una resolució sobre l’apel·lació de la Fiscalia.

En el recurs interposat per les defenses de Junqueras i Romeva, s'al·lega que la Fiscalia va demanar que es suspengués el tercer grau dels presos mentre es resolia el recurs, i ja que la jutge ha avalat la situació prèvia dels presos, és a dir el tercer grau, haurien de poder disposar-ne perquè, a més, en cap cas es va sol·licitar que la suspensió fos sine die a l'espera de la decisió del Tribunal Suprem.

La decisió, segons la defensa, "vulnera de forma flagrant" el dret de Junqueras i Romeva a una tutela judicial efectiva. Segons es recull en l'escrit, el manteniment de la suspensió del tercer grau sense haver estat requerida és "contrària al dret al procés amb totes les garanties".

L'escrit argumenta que el "trencament" de les normes processals no hi ha de ser present i, malgrat que el dret penitenciari presenta "greus carències de procediment", les que existeixen i donen lloc a la interpretació "han de ser aplicades", perquè no fer-ho suposa una "greu vulneració" dels drets dels interns.

 

Aquesta mateixa setmana, Junqueras ja va carregar contra la decisió del jutjat de vigilància penitenciària a través de Twitter, on va assegurar que "ens donen la raó, però ens mantenen tancats. Corruptes, monarques mafiosos, violadors o assassins tenen més drets que nosaltres", ha deplorat en una piulada. Junqueras ha considerat que la resolució de la jutgessa "no és justícia, és venjança".

Romeva també es va manifestar en la mateixa línia, assegurant que "la venjança pesa massa en aquest Estat, molt més que la justícia" encara que la mateixa justícia hagi argumentat la idoneïtat que els presos obtinguin el tercer grau.