La defensa del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 de Catalunya que aixequi la suspensió del tercer grau, que la jutgessa va acordar dimarts passat. També va prendre la mateixa decisió per al líder d'ERC, Oriol Junqueras, per als consellers Raül Romeva i Joaquim Forn, i per a l'expresident de la ANC, Jordi Sànchez.

En l'escrit presentat a la jutgessa divendres la defensa exposa les seves al·legacions al recurs de la Fiscalia perquè Cuixart "no ha dit res que no hagués dit durant l'últim torn de paraula del judici o al llibre 'Ho tornarem a fer'". També afegeix que el president d'Òmnium "continués exercint el dret de manifestació, el dret de reunió i la mobilització de la ciutadania, drets fonamentals que estan recollits a la Constitució Espanyola i als Tractats Internacionals". Segons la defensa, "si el que es pretén és emmudir l'intern sota l'amenaça de no accedir a cap possibilitat de sortida de la presó, aquesta pretensió, que atempta contra els drets fonamentals de l'intern, no té cap possibilitat de prosperar".

Gairebé tres anys empresonat

L'escrit d'al·legacions assegura que el Ministeri Fiscal està "reinterpretant" la normativa penitenciària que fins ara s'estava "aplicant pacíficament sense discussió" a Cuixart i a la resta de presos polítics condemnats. Lamenta que la fiscalia "oblida" que Cuixart porta complerts 2 anys i 9 mesos de presó efectiva perquè el 14 d'octubre, quan es va dictar la sentència, ja en portava dos. Per això afegeix que el temps a presó ja "satisfà les finalitats de prevenció general i especial de la pena".

Argumenta que Cuixart ha fet 14 sortides sense que s'hagi produït cap incidència i lamenta que la fiscalia "posa l'accent no en el que fa l'intern sinó en el que diu" en referència a la visita a Òmnium i a les entrevistes a la ràdio i TV3. "La tergiversació de les paraules de l'intern que fa el Ministeri Públic només obeeix a un intent de limitar l'itinerari penitenciari limitant alhora el seu dret a la llibertat d'expressió", admet.

Delicte de sedició

Critica que la fiscalia despulli la pena de les seves finalitats de reeducació i reinserció argumentant que és "la primera vegada en la història de la democràcia espanyola" que es comet aquest delicte. La defensa de Cuixart recorda altres casos relacionats amb el delicte de sedició on no es va entendre que la gravetat hagués d'incidir en l'itinerari penitenciari dels condemnats. Apunta que l'aspiració a la independència d'una part del territori "és legítima en la nostra democràcia".

Finalment, la defensa indica que el Ministeri Fiscal es mou per l'"exacerbació" en reduir el compliment de la pena en un "càstig exemplaritzant que impedeix qualsevol evolució en l'itinerari penitenciari no per la concreta acció típica que va donar lloc a la condemna, sinó per haver volgut trencar la unitat territorial d'Espanya". Lamenta que la fiscalia vulgui "canviar" la ideologia de Cuixart a través del tractament penitenciari.