El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i els vicepresidents, Marcel Mauri i Clàudia Pujol, s'han adreçat a ERC i JxCat i les seves negociacions, just l’endemà del venciment de l'ultimàtum dels republicans per tancar la investidura i la celebració d’una segona cimera a Lledoners:   "Estem convençuts que les diverses mirades dins l'independentisme poden confluir, que no hi ha res insalvable", han afirmat tots tres en un article d'opinió aquest diumenge al diari 'El Punt Avui' amb motiu del 60è aniversari de l'entitat al juliol i titulat 'Reptes per a un país just i lliure'.

"La legítima discrepància tàctica no pot substituir la construcció inajornable d'una estratègia conjunta per fer front a la repressió i guanyar el dret a ser independents", han recordat des de l'entitat a les dues formacions polítiques.

"Tothom és necessari, i a Òmnium ens oferim per continuar generant grans consensos que permetin enfortir tots els espais de trobada per avançar plegats", han puntualitzat Cuixart, Mauri i Pujol, que consideren "indispensable" una estratègia independentista guanyadora, "amb institucions, ciutadania organitzada, presos polítics, exiliats i la tasca d'internacionalització de l'exili i del Consell per la República", ha enumerat Òmnium, que també ha alertat i ha demanat superar "els cants de sirena que de nou arribaran buscant renúncies per la via del perdó o el penediment". "Ho tornarem a fer. Perquè, si alguna cosa hem après, és que la repressió no pot condicionar els legítims anhels democràtics del poble de Catalunya", han afegit des de l'entitat.

60 anys d’Òmnium Cultural

Al juliol Òmnium Cultural celebrarà el seu seixantè aniversari, una efemèride que l’entitat vol celebrar “plens d’autoestima, al costat de gairebé 190.000 socis, que són el reflex d’una societat civil empoderada”, segons el mateix article, que afegeix que “som davant d’una crisi sanitària, social i econòmica que, en el nostre cas, s’afegeix a una greu crisi democràtica provocada per la persecució de les idees i dels drets que fa l’Estat espanyol”.

En aquest sentit, Òmnium demana “destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a cultura, enfortir el model d’escola catalana, afrontar l’emergència lingüística i combatre els discursos d’odi i la intolerància”. “Com a societat civil, no defugim responsabilitats, i el dia 12 de maig farem públic com entomem també els reptes que ens són propis per assolir aquests mateixos objectius”, anuncia Òmnium.

 

Imatge principal: Acte d'Òmnium al Recinte Modernista de Sant Pau / ACN