El sobiranisme ha projectat aquest dijous una imatge d'unitat per donar suport a Òmnium Cultural, després del nou escorcoll que ha patit la seu de l'entitat aquest matí. Els tres partits independentistes, així com també les associacions sobiranistes com l'ANC, l'AMI i l'AMC, i també els comuns, s'han congregat a la plaça Sant Jaume per rebutjar la repressió espanyola i mostrar una imatge d'unitat davant el nou embat de l'Estat.

Ho han fet acompanyats d'alguns milers de persones, que han fet una crida a la unitat i per la llibertat dels presos polítics.

La nova protesta del sobiranisme ha tingut lloc després que aquest dijous al matí agents de la Guàrdia Civil hagin entrat a la seu d'Òminum per buscar proves de l'organització i finançament del referèndum de l'1 d'octubre. Agents del mateix cos, que actua com a policia judicial, han entrat també al Palau de la Generalitat i han detingut el secretari director general de Difusió i Atenció Ciutadana, Antoni Molons, que ja ha estat alliberat a l'espera de declarar davant el jutge. 

A la protesta hi ha assistit el president del Parlament, Roger Torrent, així com també els expresidents de la cambra Carme Forcadell, Ernest Benach, Núria de Gispert i Joan Rigol. També ho han fet diversos diputats de Junts per Catalunya com Elsa Artadi, Eduard Pujol, Quim Torra o Laura Borràs; els cupaires Carles Riera i Natàlia Sànchez, i representants dels comuns com Xavier Domènech i Gerardo Pisarello. A més, Òmnium també ha rebut el suport del vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, i dels nous presidents de l'AMI i l'ACM Josep Maria Cervera -que s'ha estrenat avui- i David Saldoní. 

"Deixem de titllar-nos de covards, traïdors i hiperventilats"

Durant l'acte, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha denunciat el nou escorcoll que ha rebut l'entitat i ha assegurat que aquests nivells de repressió "en ple segle XXI haurien d'avergonyir qualsevol demòcrata". Mauri ha assegurat que la policia i la justícia espanyola busquen inculpar-los, però ha defensat que l'entitat es finança a través dels socis i que dins la seva seu "només hi trobaran 50 anys de treball" i "fermesa davant cada atac". "Si ens ataquen a un, ens ataquen a tots", ha clamat. 

En aquest sentit, Mauri també ha denunciat que "perseguir la dissidència té nom de dictadura" i ha demanat aturar la "persecució d'idees". 

Finalment, en mig de les negociacions per la investidura, també ha fet una crida a la unitat i ha demanat que es posin a treballar per la conquesta de la llibertat. "La república només ens té a nosaltres, ho hem de tenir clar", ha defensat Mauri, que també ha demanat no aturar-se "davant la repressió i les detencions". "Mentre la repressió no s'aturi deixem de titllar-nos de covards, traïdors i hiperventilats", ha reclamat.

Crides a la unitat

Sota cartells de "tots som Òmnium", els concentrats a Sant Jaume han fet una crida a la unitat dels partits independentistes i a la llibertat dels presos polítics. A més, també s'han pogut sentir lemes com: "Puigdemont, el nostre president", "fora okupes del Palau de la Generalitat" o "fora la bandera espanyola".

Abans de començar la concentració, el diputat de JxCat Quim Torra ha denunciat aquest dijous "el maccarthisme que l'Estat imposa en tota resposta" al conflicte amb l'independentisme. "Sempre judicial, mai política, que és el que volem", ha assegurat. 

Per altra banda, el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha qualificat d'"absolutament inacceptables" els escorcolls i ha avisat: "ens estem convertint en un autèntic estat policial", preguntant-se "per què hi ha gent que encara no surt a protestar al carrer".

El president de l'ACM, David Saldoni, que també s'han sumat a la concentració, ha lamentat els registres del matí i ha denunciat "la repressió" a entitats com Òmnium. "Per intentar fer por davant d'un esclat democràtica com l'1-O", ha assegurat en declaracions als mitjans.

L'ha acompanyat Josep Maria Cervera, alcalde del Port de la Selva, que ha estat escollit fa poques hores nou president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Cervera ha lamentat estrenar-se al càrrec de manera "trista" i ha demanat també que es posi fi a la "repressió policial". "Deixem de resoldre els problemes polítics a la judicatura, asseguem-nos, parlem, fem diàleg, no es poden perseguir les idees de tot un poble".

L'acte ha acabat amb el cant d'"Els Segadors" i "L'estaca".