La possibilitat que el president a l'exili Carles Puigdemont torni a Catalunya per participar a la campanya electoral a la Generalitat sobrevola l'ambient de precampanya que des de dimecres s'ha instal·lat a la política catalana. Més encara després que el seu advocat, Gonzalo Boye, ha deixat clar que el president podria presentar-se a Catalunya malgrat el risc de ser detingut. Fins i tot al congrés del PSC, que aquest divendres s'ha posat en marxa, els dubtes al voltant de la tornada del president a Catalunya ha provocat un moment de desconcert.

Ha estat quan la presidenta del congrés, Sílvia Paneque, saludava alguns dels convidats que aquest vespre assistien a la inauguració del congrés. En concret quan ha arribat el moment de saludar Carles Puigtravi, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya. La lectura del nom ha provocat un moment d'incertesa entre els assistents. Primer de remors i, en completar el nom, d'aplaudiments i riures, mentre la presidenta del congrés no entenia a què venia l'enrenou.

"Què ha passat", ha demanat Paneque en constatar el batibull que havia provocat la salutació, mentre al seu costat li explicaven que per un moment els assistents han pensat que parlava de Carles Puigdemont. "Puigtravi, és que com sou", ha bromejat la regidora gironina.

La situació s'ha produït abans de la intervenció de Salvador Illa, enmig d'un llarguíssim capítol de salutacions als convidats que han assistit a la primera jornada del congrés, entre els quals hi havia representants del PP i Cs.

Retorn de Puigdemont

Les especulacions sobre el possible retorn de Puigdemont en el marc de la campanya electoral es van disparar després que el mateix president va subratllar que tal i com s'havia dibuixat el calendari electoral podria ser present al debat d'investidura del proper president de la Generalitat, atès que s'haurà de celebrar el mes de juny, quan la llei d'amnistia estigui ja aprovada. Segons aquesta llei, els jutges hauran de procedir a l'aixecament immediat de les mesures cautelars i a suspendre les ordres de cerca i captura vinculades amb les causes relacionades amb el procés. De fet, les paraules del president a l'exili responen al calendari electoral, que corre en paral·lel amb el calendari electoral.

D'altra banda, aquest matí el seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat que "Puigdemont està disposat a tornar i que el detinguin, sens dubte", la qual cosa no ha fet més que atiar els rumors al respecte.