L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha estat clar: "Puigdemont està disposat a tornar i que el detinguin, sens dubte". El ple del Congrés dels Diputats va aprovar aquest dijous la llei d'amnistia; el text ha quedat aprovat amb 178 vots a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG) i 172 en contra (PP, Vox, UPN i CC). És gràcies a aquesta llei que el president a l'exili podria tornar a Catalunya per les eleccions del 12 de maig i, tal com ha subratllat el seu advocat en declaracions a RAC1, "sotmetre's a un debat d'investidura; si la llei s'aplica com toca, el president Puigdemont podria ser investit".

Aquesta setmana ha estat marcada per l'aprovació de la llei d'amnistia però sobretot per la convocatòria electoral del proper mes de maig, i la pregunta que més es fa tothom és si el president a l'exili podrà tornar amb normalitat i podrà ser president en cas que així ho decideixin les urnes. El seu advocat no té cap dubte del retorn del líder de Junts per Catalunya, ja que ha assegurat que Puigdemont acceptarà les conseqüències dels seus actes.

Boye, convençut que la llei s'aplicarà com pertoca

L'advocat del president a l'exili ha explicat que un cop la llei d'amnistia es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), previsiblement al mes de maig o principis de juny, i un cop hagi passat pel Senat i tornat al Congrés, seran els jutges i tribunals els que hauran de revisar els casos i hauran d'aixecar les mesures cautelars com la del president Puigdemont. "El que em preocupa i em costa de creure és que tothom està posant en dubte el respecte a la legalitat per part dels jutges, em costaria creure que fessin objecció de consciència davant una llei aprovada pel poder legislatiu". Amb això, Boye reafirma que no té cap dubte que els jutges aixecaran l'ordre de detenció contra el líder de Junts.

Amb tot, ha apuntat que si es compleix un dels temors més populars al voltant de l'aplicació de la llei, que és que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena presentés un recurs al Tribunal Constitucional (TC) o a Luxemburg, Boye ha enviat un missatge de tranquil·litat explicant que això està previst a l'article 4 de la llei d'amnistia i que, per tant, no impediria que s'aixequessin les mesures cautelars que afecten el president a l'exili. 

Puigdemont, fins al final

"Quan el president pren una decisió la porta fins al final", ha advertit Boye insistint en la determinació del dirigent independentista de ser present al debat d'investidura i afegint que "es plantarà allà on s'hagi de plantar". Amb això, ha volgut llençar una indirecta cap a aquells que van acusar Junts de fer "canvis cosmètics a la llei d'amnistia" després de retardar-la abans de, finalment, anunciar un acord per aprovar-la: "No devia ser tot tant cosmètic perquè sinó el govern espanyol no hauria tardat un mes a acceptar les nostres propostes". A més, ha apuntat que "s'ha creat tot l'entramat jurídic perquè pugui tornar amb els termes que ell decideixi". I, de fet, opina que aquesta és la por de Pedro Sánchez i Pere Aragonès, "que es pugui presentar a les eleccions, les guanyi i pugui ser investit president de Catalunya".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!