El president a l'exili, Carles Puigdemont, va sorprendre aquest dimecres constatant que el calendari electoral que situa les eleccions catalanes el 12 de maig li permetria ser present al ple d'investidura del proper president de la Generalitat. L'afirmació de Puigdemont, que ha atiat les especulacions sobre la seva decisió de ser el candidat de Junts als comicis al Parlament, es basa en una descripció precisa del calendari de tramitació de la llei, que corre en paral·lel a l'agenda electoral catalana.

La previsió és que la llei d'amnistia, que s'ha aprovat aquest dijous al Congrés, aterri dimarts de la setmana vinent a la mesa del Senat per iniciar una tramitació que podrà prolongar-se un màxim de dos mesos. La majoria absoluta del PP a la Cambra alta ja ha deixat clar que tombarà el text, la qual cosa obligarà a que torni al Congrés, on serà definitivament aprovada. Això situa aquest darrer tràmit com a molt tard a finals de maig, moment en què es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i entrarà en vigor, desencadenant un seguit de moviments immediats.

Ordres de cerca

A partir de l'entrada en vigor del text, els òrgans judicials que tinguin entre les seves mans causes vinculades al procés hauran d'aplicar-la amb caràcter preferent i urgent, dins d'un termini màxim de dos mesos. Prèviament, però, l'article 4 de la llei d'amnistia especifica que, un cop aprovada, l'òrgan judicial que estigui veient la causa aixecarà de manera immediata qualsevol mesura cautelar i "deixarà sense efecte les ordres de cerca i captura i ingrés a presó de les persones a les que resulti d'aplicació l'amnistia, així com les ordres europees i internacionals de detenció".

Tot i que les eleccions se celebraran el 12 de maig i durant la campanya electoral previsiblement encara pesarà sobre Puigdemont una ordre de cerca i captura nacional, la situació canviarà a partir del finals de maig, quan s'aprovi la llei. Aquest serà també el moment en què, un cop proclamats els resultats es constituirà el Parlament.

Sessió d'investidura

El nou Parlament s'haurà de constituir dins dels 20 dies següents a la celebració de les eleccions, entre els quals no es compten ni dissabtes ni diumenges ni el dia 20 de maig, Segona Pasqua o Pasqua Granada. Per tant, serà dilluns 10 de juny com a molt tard. Un cop constituïda la Cambra, la presidència disposarà de deu dies per escoltar els grups parlamentaris i proposar un candidat a la presidència. Com a molt tard, el 24 de juny. És en aquesta sessió en la qual s'escollirà el nou president, i on Puigdemont dona per fet que serà possible la seva presència, atès que la llei d'amnistia ja haurà estat aprovada -a finals del maig- i aixecades les ordres de cerca i captura -de manera immediata-.

Diferents veus han apuntat, però, que un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la llei o una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la UE, deixaria en suspens la llei i, per tant, també l'aixecament de les ordres de detenció. Això està igualment previst a la norma que s'està tramitant a les Corts espanyoles. D'una banda, l'article 10, ja especifica que els jutges disposen de dos mesos per aplicar la llei "sense perjudici dels recursos ulteriors, que no tindran efectes suspensius". Però, a més, l'article 4 ha incorporat una esmena, la lletra C, que especifica que "la suspensió del procediment penal per qualsevol causa no impedirà l'alçament d'aquelles mesures cautelars que haguessin estat acordades amb anterioritat a l'entrada en vigor de la present llei i que comportessin la privació de l'exercici de drets fonamentals i llibertats públiques".

La llei s'empara en l'article 163 de la Constitució Espanyola que deixa clar que si un jutge presenta una qüestió de constitucionalitat davant del Tribunal Constitucional els efectes "en cap cas seran suspensius", i també en el Tractat de Funcionament de la UE.

D'aquí la conclusió de Puigdemont. "Així les coses, és bastant raonable pensar que al proper debat d'investidura del president de la Generalitat jo hi podré ser present. I em faria molta il·lusió poder ser-hi present", va assegurar.