El govern espanyol i les institucions de l'Estat es preparen per fer una campanya acusant de desinformació els independentistes coincidint amb la celebració dels judicis de l'1-O. El govern espanyol vol replicar vídeos i campanyes en xarxes socials amb portaveus acreditats i fòrums. Així ho detalla en una entrevista amb Efe la secretària d'Estat per a Espanya Global, Irene Lozano, exdiputada d'UPyD i ara responsable de la reputació internacional d'Espanya, que confirma que tindran per a això una dotació pressupostària.

Lozano explica que el seu departament "s'ha muntat en gran part en veure que no hi havia un mecanisme (de defensa) quan la nostra reputació pateix atacs" i que "com que el tema català és hipersensible, i el ministre [Josep Borrell] és especialment sensible, hi ha molts àmbits des del quals s'està treballant" per contrarestar el que defineix com a "desinformació independentista".

"Som conscients que hi ha molt en joc i que s'ha de fer bé", subratlla Lozano, per a qui "el que hi ha ara és la seguretat absoluta que, si bé, en aquella època (l'1-O) la consigna era 'no es respon', ara sí que es farà; en la mesura que això pugui danyar la nostra reputació, contestarem". "Està clar que ens hi juguem molt", diu. "Està clar que ells volen desprestigiar la democràcia [espanyola] i l'estat espanyol tot el que puguin, i per defensar això, que és la medul·la de l'Estat, hi ha d'haver diners i n'hi haurà per part del govern", afirma.

636841876741784830w

Davant el previsible repunt de campanyes independentistes quan se celebrin els judicis per l'1-O, Lozano assegura que "hi ha una preocupació general en el govern [espanyol]" i diverses institucions ja estan treballant per contrarestar-ho. "Em consta que el poder judicial està molt ben preparat per explicar a la premsa espanyola i estrangera el que està passant de veritat, en termes jurídics i tècnics, perquè és previsible que tractin de desinformar, de fer males interpretacions de qüestions processals per augmentar el victimisme", assegura.

La informació "més política" li correspondrà al govern espanyol, especialment als Ministeris de Presidència i Afers Estrangers, encapçalats per Carmen Calvo i Borrell. L'Oficina d'Informació Diplomàtica (OID) també està preparant vídeos i campanyes, algunes de les quals ja està difonent.

També es cuidarà la relació amb els corresponsals de premsa estrangers a Espanya, una relació que "l'independentisme va fer molt bé i el govern [espanyol] no tan bé" i, de fet, ja hi ha diferents institucions que tenen ja planejada aquesta interlocució amb motiu del judici, com el Consell General del Poder Judicial o el Ministeri de Justícia i Presidència del Govern. La mateixa Secretaria d'Espanya Global tindrà una portaveu oficial per "estar atenent-los constantment, explicant-los la informació veraç i real sobre Espanya", ja que el "compromís no és només amb la reputació d'Espanya, sinó també amb la veritat en aquests temps de fake news".

Preguntada per qui serà el responsable de contrarestar la previsible informació sobre els presos polítics o exiliats, Lozano s'indigna: "Home, si diuen presos polítics, el meu avi va ser un pres polític, a mi em sembla ofensiu que en un país com aquest es parli de presos polítics o d'exili, perquè ho té molt recent; és una gran operació de desinformació", ha deixat anar. "Ni Amnistia Internacional, ni Human Rights Watch, ni cap organisme internacional seriós els ha reconegut com a presos de consciència ni ha dit que hagi cap limitació a la llibertat d'expressió a Espanya, crec que ho tenim fàcil en aquest sentit. S'ha d'explicar les coses com són", ha afegit.

Per a Lozano, "el procés [sobiranista] ha estat una fake news gegantina, i les conseqüències les estem vivint", especialment a Catalunya, on hi ha "una societat partida en dos, es trenca la convivència, i quan la desinformació trenca la convivència, està amenaçant la democràcia". Lozano també assenyala que nombrosos estudis independents afirmen que el que ha passat a Catalunya no ha danyat de manera significativa la imatge a l'exterior d'Espanya, i en canvi "sí que ha afectat la reputació de Catalunya".

Segons Lozano, "hi ha un desconcert en l'opinió pública europea sobre quina és la situació a Catalunya i crec que això es deu al fet que ha faltat explicar per part d'Espanya quina és la realitat".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat