És un dels diputats més crítics amb el PSOE, el seu propi partit, i ha estat dels primers a fer una crida a l'autocrítica després del fracàs del partit a Andalusia, amb una majoria absoluta del PP, i perdent en feus tan importants com Sevilla o la ciutat de Dos Hermanas, símbol del socialisme. Estem parlant del diputat del Partit Socialista Basc, Odón Elorza, que va trencar amb la disciplina de vot en negar-se a donar suport a Enrique Arnaldo, proposat pel PP, com a magistrat en el Tribunal Constitucional el novembre passat. Ara, l'exalcalde de Sant Sebastià ha demanat el seu partit "un debat obert i autocrític" després de "el molt mal resultat" aconseguit en les eleccions andaluses. "S'apropa l'incendi", ha resumit, en una espècie de profecia. En la mateixa línia, ha considerat que "l'esquerra en el govern, socialistes i Unidas Podemos,  ha d'esforçar-se a recompondre la seva unitat amb intel·ligència i sense tensions.

En un article penjat en el seu blog, titulat 'Estado de Alarma en Moncloa y Ferraz', Elorza assenyala que "és un mal moment per somiar" i avui "toca reconèixer, amb humilitat, la greu derrota del PSOE a Andalusia, analitzar les seves causes i repensar" l'acció política socialista per al any que ve. "Hem de tractar de ser cada dia més coherents amb les nostres conviccions i compromisos, i més connectats amb la realitat", ha indicat. Després d'admetre que el PSOE ha obtingut "molt mal resultat" a Andalusia i lamentar que ja és la seva tercera derrota electoral en un any, ha destacat el "triomf històric de Morenor Bonilla, que ha ocupat l'espai del centredreta i frenat el protagonisme de Vox."

Autocomplaença i supèrbia

Segons el seu parer, "no hi ha excuses de mal perdedor" i els socialistes han "de veure que s'apropa l'incendi". "Les altres esquerres -que van anar-hi dividides- pateixen una desfeta passant de 17 a 7 escons, una cosa que em preocupa pensant en l'estabilitat del Govern d'Espanya i en les expectatives de cara a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques perquè les forces progressistes haurem de sumar", ha manifestat. El diputat basc manifesta que "la reflexió sobre tot el que ha succeït i les seves causes exigeix un debat obert i autocrític, desterrant l'autocomplaença i la supèrbia". "La lliure deliberació és imprescindible per aixecar-nos i enfortir, des de l'esquerra, un projecte polític que aporti confiança a la ciutadania i que, a més, doni continuïtat a la regeneració de la democràcia", ha assegurat.

Elorza considera així que, "malgrat les encertades polítiques socials aplicades pel Govern en anys de pandèmia i guerra, i de les iniciatives del president Pedro Sánchez davant de la Unió Europea, el cert és que existeix poca memòria i el reconeixement a aquesta tasca no s'ha expressat a Andalusia", una cosa que per a ell es tradueix en un "problema de credibilitat". En aquest sentit, ha afegit que "pot succeir que, en un temps d'incerteses, qui pren les grans decisions sigui qui es desgasta més i els efectes econòmics de la guerra en les coses quotidianes (els preus de la llum, gasolina, menjar o la inflació) es presten a la confusió, a la manipulació" del president nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, "i acaben pesant molt en l'estat d'ànim de la ciutadania".