Un grup d'independentistes gallecs, format per militants del BNG i de Galiza Nova, han ocupat aquest dimecres la residència d'estiu que la família Franco té al Pazo de Meirás, a Galícia. Els ocupants han penjat pancartes des de la torre de l'edifici on es poden llegir consignes com "Que nos devolvan o roubado" (Que ens retornin allò robat), "Franquismo, nunca máis" (Franquisme, mai més), i "O pazo é do pobo galego" (El Pazo és del poble gallec). 

Amb aquesta acció, l'organització demana que l'immoble sigui "tornat al poble", ja que consideren que és un "despropòsit" que continuï essent propietat de "la família promotora d'una dictadura". Així ho ha explicat el secretari general de Galizia Nova, Alberte Fernández.

L'ocupació arriba després que aquest agost la gestió de les visites del públic d'aquest Bé d'Interès Cultural deixés de dependre directament del govern gallec, i la gestionés el mateix Pazo de Meirás, propietat de la família Franco. Aquest canvi va provocar que l'Ajuntament de la població gallega declarés "persona non grata" la família de Franc​o i que els nacionalistes gallecs demanessin la il·legalització de la Fundació.