L'Ajuntament de Sada ha declarat aquest dissabte "persona non grata" la família de Francisco Franco, propietària del Pazo de Meirás, i ha aprovat una petició per declarar la propietat com a patrimoni públic.

La iniciativa, que té un caràcter simbòlic, ha estat aprovada amb els vots a favor de totes les formacions de l'Ajuntament excepte el PP, que s'ha abstingut, i el Partit Demòcrata Sada Popular -un grup escindit del PP-, que hi ha votat en contra. A la proposta de l'alcalde, Benito Portela, també es mostra el rebuig al fet que l'immoble encara pertanyi a la família Franco, que acostuma a passar les vacances en aquesta casa.

La casa va ser un obsequi que un grup franquista va fer al dictador a l'inici del seu règim. La declaració de l'Ajuntament s'ha produït dues setmanes després que la Fundació Francisco Franco anunciés que volia aprofitar les visites que es fan a la casa per mostrar "la grandiositat" de Franco. Com a resposta, l'Ajuntament de Sada ha demanat ser l'encarregat de gestionar-les.