Els nacionalistes gallecs s'han aixecat en contra de la Fundació Francisco Franco i han demanat la seva il·legalització. Així ho han expressat a través de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Històrica de La Corunya, una organització que treballa per la recuperació del passat i pel reconeixement de les víctimes de la dictadura. La Comissió ha demanat la il·legalització de la fundació profranquista al govern espanyol sota la premissa que cal “frenar la contínua i impune apologia del franquisme”.

La petició, que ha estat tramesa al govern espanyol, arriba just després de la cessió de la gestió de les visites del públic al Pazo de Meirás, que és propietat de la família del dictador i Bé d'Interès Cultural. Fins fa dos mesos, les visites depenien directament del govern gallec.

La Comissió ha demanat la il·legalització de la fundació franquista en base a les lleis democràtiques que permeten dur a terme aquesta acció com és ara la Llei de fundacions o allò que el Codi Penal pel que fa a delictes d’odi.

En defensa del PP

Els problemes relatius a la gestió del Pazo de Meirás, molt criticada per l'oposició gallega, van aixecar polseguera en la Fundació Francisco Franco. L'organització feixista va respondre les crítiques amb un comunicat, en què assenyalava que l'objectiu de l'esquerra de Galicia no eren els franquistes, sinó els polítics populars. "L'objectiu de l'esquerra no és ni la Fundació Francisco Franco ni el Pazo de Meirás, sinó desgastar el PP".

"El Pazo de Meirás és la residència no oficial més important en què va viure Francisco Franco i està ple de records de la seva vida i de la seva obra. El Pazo és avui un dels llocs emblemàtics de Galícia i sobre ell recau part de la glòria de qui el va habitar, probablement l'espanyol de major relleu mundial des de Felip II", demanava la fundació en una clara ostentació del passat franquista i del llegat del dictador.

Davant aquestes paraules, la Comissió s'hi ha tornat i ha assegurat que la fundació profranquista és de "caràcter feixista" i, és més, l'acusa de mantenir "les mentides del relat totalitari del cop d'Estat del 1936" i de "menysprear a les víctimes del franquisme i tota la tradició democràtica".

La gestió del Pazo

Fa dos mesos, la Xunta de Galicia —governada pel popular Alberto Núñez Feijóo— va passar la gestió de les visites del Pazo a la família Franco. Com pot ser? Es veu que el govern gallec va obrir un expedient a la família després d'impedir durant setmanes que es pogués contactar per telèfon amb l'immoble. L'executiu va amenaçar de posar una multa de 6.000 euros a la família si seguia fent cas omís a les advertències.

La família Franco, representada per l'associació que porta el nom del dictador, s'ha dedicat tot aquest temps a fer apologia de la dictadura amb diferents actes, en comptes de rebre visites. El problema és que la llei no preveu que els propietaris hagin d'obrir l'espai en el cas que el bé d'interès cultural sigui de titularitat privada.

En les darreres setmanes, els problemes amb la gestió del Pazo havien despertat les crítiques de diversos sectors de la política gallega, entre els quals es troba el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i En Marea, on s'integra Podemos.