L'observador internacional James K. Puchowsky, que va presenciar el referèndum de l'1 d'octubre a diversos centres electorals, ha contradit les acusacions del govern Espanyol sobre el finançament de la seva estada a Catalunya. L'escocès ha assegurat que els observadors no van ser pagats pel govern català, tal com insinua l'executiu de Rajoy.

En un comunicat al seu compte de Facebook, l'observador ha volgut desmentir els "rumors que propagava la premsa espanyola" sobre el finançament del seu viatge el passat mes d'octubre. Puchowsky ha explicat que tant els vols com els apartaments de Vilassar de Mar on es van allotjar es van pagar "parcialment pels mateixos observadors i a través d'un crowfounding".

Puchowsky ha explicat que "és molt normal convidar observadors estrangers per mantenir un vot lliure i democràtic". "La nostra posició era neutral. Donàvem suport al principi democràtic de votar en un referèndum, independentment del resultat final", ha explicat l'observador.  Per aquest motiu, ha assegurat sentir-se molest amb el govern Espanyol per haver-lo acusat "d'estar comprat".