L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha escollit aquest dissabte la persona que substituirà Jordi Pesarrodona com a vicepresident de l'entitat independentista. Amb 34 vots a favor, s'ha imposat la lleidatana Núria Marín Casas, que serà la nova número dos de l'ANC, fent tàndem amb Dolors Feliu. Professora d'educació secundària, Marín té una llarga trajectòria dins l'activisme independentista, havent passat per diferents agrupacions i col·lectius de la demarcació de Lleida en defensa de la sobirania de Catalunya, però també de la llengua i dels drets de les dones. 

Núria Marín Casas (Lleida, 1961) va començar la seva tasca d'activista com a coordinadora de la Crida a la Solidaritat en defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació catalanes del Segrià, on va acabar assumint tasques de direcció en l’àmbit comarcal. Entre el 1989 i el 2019, va militar a Esquerra Republicana de Catalunya, partit que va abandonar en considerar que estava tenint una deriva ideològica i estratègica que deixava en un segon pla la lluita per aconseguir la independència de Catalunya, "perdent així la seva identitat", han detallat des de l'ANC. Durant la seva militància dins del partit, va arribar a ser regidora de l'Ajuntament de Lleida durant el mandat del 2015 al 2019. A banda, Marín també té una destacada experiència com a activista pels drets de les dones, sobretot pel que fa a la lluita dels drets sexuals i reproductius. 

Representació de Ponent 

Marín és una persona coneguda en l'activisme de la demarcació de Lleida i, precisament, aquest és un dels elements que vol aportar com a vicepresidenta de l'ANC. En defensar el seu projecte, la lleidatana ha remarcat que el fet de ser de Ponent pot aportar una nova visió a l'entitat, allunyada del centralisme i amb una perspectiva de territori. A més a més, ha defensat la idea de fomentar més el debat a l'interior de l'entitat i aconseguir que s'enforteixi principalment a través de les bases. En aquesta línia, ha afirmat que buscarà la confluència i la col·laboració de tots aquells que formen part de l'entitat independentista. 

Segon mandat a l'ANC

Pel que fa a la seva participació en l'ANC, Núria Marín ja fa anys que forma part del Secretariat Nacional de l'entitat. En concret, és membre des del mandat anterior, entre el 2020 i el 2022, i també forma part de l'actual, 2022-2024. En la votació, la lleidatana ha comptat amb el suport de 34 dels 48 secretaris nacionals que hi han participat, imposant-se en la segona volta. En la primera ronda de votació, ja ha estat la més votada dels tres candidats i, en veure que no s'aconseguiria un consens, Josep Selga ha retirat la seva candidatura. Només quedaven, per tant, Jordi Vilanova i Núria Marín, que s'ha endut la majoria del suport. Fonts coneixedores de la votació han assegurat a ElNacional.cat que la votació per escollir Marín com a vicepresidenta no ha tingut "cap polèmica", a diferència de les anteriors jornades. La nova número dos de l'ANC representa la línia oficialista de l'Assemblea, i és molt propera a Dolors Feliu, a diferència de Jordi Pesarrodona, que s'havia alineat amb els crítics.