Fumata blanca. Exactament un mes després que la crisi interna de l'Assemblea Nacional Catalana culminés amb la sortida precipitada de 13 secretaris nacionals i la dimissió del vicepresident Jordi Pesarrodona del seu càrrec, l'entitat independentista ha fet un important pas endavant per refer-se de la sotragada aquest dissabte. Una cinquantena de dirigents s'han reunit a Tremp en un ple ordinari que tenia un punt destacable a l'ordre del dia: triar el substitut de Pesarrodona, que fa només uns dies també va abandonar el Secretariat Nacional de l'entitat per "motius personals". Una tasca no gens fàcil, perquè el nom escollit ha hagut de reunir 2/3 dels vots en un moment de màxima fragmentació interna. Però finalment s'ha aconseguit: la nova vicepresidenta, que farà tàndem amb Dolors Feliu, serà Núria Marín.

La lleidatana ha rebut de rebre el suport de 34 dels 48 secretaris nacionals que hi han participat. També hi presentaven candidatura els Secretaris Nacionals Jordi Vilanova i Josep Selga. Després de la primera ronda de votació, en què Marín ja ha estat la més votada, i en veure que no s'aconseguia un consens entre els tres candidats, Selga ha retirat la seva candidatura i s’ha assolit el vot definitiu en segona volta: 34 vots a favor de Núria Marín i 14 per Jordi Vilanova.

La jornada plenària s'ha celebrat sense "cap polèmica", a diferència de les darreres sessions i activitats que han estat vinculades amb l'ANC, han informat fonts coneixedores de la votació a ElNacional.cat. La candidata victoriosa representa la línia oficialista de l'entitat, i és molt propera a Dolors Feliu, a diferència de Jordi Pesarrodona, que havia manifestat discrepàncies amb la presidenta i s'havia alineat amb els crítics. Jordi Vilanova era, precisament, el nom que havien presentat els dissidents que encara formen per l'ANC i que s'ha enfrontat fins al final amb Marín. En canvi, Josep Selga tan sols ha "provat sort" amb una votació en la qual ha estat còmodament vençut.

Qui és Núria Marín?

A l’hora de defensar el seu projecte, Marín ha volgut incidir en la idea de fomentar encara més el debat a l’interior de l’entitat i enfortir-la sobretot a partir de les bases. També ha fet valdre el seu activisme i experiència política en diversos àmbits, a més a més de destacar que el fet de ser de Ponent li dona una perspectiva allunyada del centralisme i una coneixença de la realitat del territori. Ha volgut agrair la confiança del Secretariat Nacional i ha assegurat que buscarà la confluència i la col·laboració de tothom.

Núria Marín Casas (Lleida, 1961) és docent dins l’educació secundària i en l’àmbit públic. Té una llarga trajectòria dins de l’activisme independentista, per la llengua i pels drets de les dones, sobretot per la lluita dels drets sexuals i reproductius a la demarcació de Lleida. Forma i ha format part en diferents agrupacions i organitzacions d’aquests col·lectius. Marín va començar la seva tasca d’activista com a coordinadora de la Crida a la Solidaritat en defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació catalanes del Segrià on assumeix tasques de direcció en l’àmbit comarcal.

Va militar a Esquerra Republicana de Catalunya entre el 1989 i el 2019, i va ser regidora de la Paeria de Lleida entre el 2015-19, quan va abandonar la formació en considerar que la seva deriva ideològica i estratègica deixava en un segon pla la lluita per la independència, perdent així la seva identitat. Forma part del Secretariat Nacional de l’Assemblea des del mandat anterior (2020-2022). Es troba, doncs, en el seu segon i darrer mandat (2022-2024).