Jordi Pesarrodona fa un altre pas. L'activista, que fins fa unes setmanes era vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, va plegar del càrrec el 18 de febrer, enmig de la dimissió en massa provocada per la crisi interna. Malgrat l'anunci, en aquell moment es va comprometre a continuar dintre del secretariat nacional, la cúpula dirigent de l'entitat formada per una seixantena de membres. Però només unes setmanes després, l'exvicepresident també ha decidit abandonar ara aquest òrgan. Segons ha avançat NacióDigital i ha confirmat ElNacional.cat, Pesarrodona va comunicar la seva dimissió aquest dimarts, al·legant "motius personals", si bé es posa a disposició de l'entitat. Fonts de l'ANC expliquen a aquest diari que darrere de la decisió hi hauria qüestions de salut.

La crisi interna que ha sacsejat l'entitat independentista al llarg d'aquestes darreres setmanes va tenir el seu clímax a mitjans de febrer, quan el secretariat nacional va reunir-se en un intens conclave de nou hores a Barcelona. Durant la llarga jornada, 13 dirigents crítics van anunciar la seva sortida de l'òrgan directiu. Un camí que no va seguir Pesarrodona, tot i dimitir de la vicepresidència. Segons es va pactar l'any passat durant les eleccions internes de l'ANC, l'activista hauria d'haver abandonat el càrrec al maig perquè el rellevés Uriel Bertran.

Al llarg d'aquest episodi de tensió entre la direcció de l'entitat liderada per la presidenta Dolors Feliu i el corrent crític sota el nom de col·lectiu Indesinenter, Jordi Pesarrodona havia intentat articular-se com a "pont entre les persones amb divergències". En tot cas, sempre havia estat pròxim als crítics, i posteriorment va acabar de fer el pas: Pesarrodona va assistir a una roda de premsa organitzada per Indesinenter per explicar el seu posicionament només uns dies després de la dimissió en massa, i allà va compartir davant el públic que ja s'havia integrat formalment al col·lectiu. Aquest corrent havia estat crític amb l'estratègia de la direcció al voltant de la llista cívica (Pesarrodona també havia comunicat els seus dubtes anteriorment en una entrevista a ElNacional.cat) i exigia una renovació del Comitè Permanent i eleccions anticipades (cosa que l'exvicepresident també contempla com l'única sortida possible).

L'elecció d'un nou 'número 2', en deu dies

El darrer anunci de Jordi Pesarrodona no canvia res, però la seva dimissió com a vicepresident ja va posar en marxa la maquinària per trobar-li substitut. S'espera que el relleu es faci públic el 18 de març (just un mes després de dimitir), quan hi haurà un plenari en què s'haurà de votar el nom oportú. Qualsevol candidat que s'hi presenti haurà de reunir dues terceres parts dels vots dels secretaris nacionals (una fita poc senzilla, veient la divisió interna). Fonts de l'ANC confirmen que ja s'ha obert el termini per presentar candidatures, i s'espera que hi hagi diversos noms sobre la taula.