El diputat d'ERC al Congrés Joan Josep Nuet ha explicat que presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitar-lo durant vuit mesos per desobediència quan formava part de la Mesa del Parlament, la tardor del 2017. Tot i això, en una entrevista aquest dimarts a la cadena SER, Nuet ha admès que possiblement el seu recurs no aturarà l'aplicació de la seva sentència i que haurà de deixar de ser diputat a la cambra baixa el mes vinent.

"Haurem de saber si el Constitucional atura l'aplicació de la sentència quan admeti el meu recurs d'empara. És possible que ho faci però també que no. La lògica del que fins ara ha vingut passant fa pensar que a mitjans de maig deixaré de ser diputat. El Tribunal Suprem és la darrera instància", ha explicat. En aquest sentit, ha insistit que es tracta d'una sentència "injusta" i "una mala notícia per la política".

Joan Josep Nuet era l'últim integrant de la Mesa del Parlament de la legislatura de l'1-O que faltava per jutjar. El seu canvi de condició de parlamentari a diputat al Congrés va obligar la judicatura a tornar a portar el seu cas al Tribunal Suprem, que, finalment, el va jutjar fa 15 dies, el 24 de març. Nuet era diputat de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) durant el 2016 i 2017 quan van passar els fets, tot i que ara ocupi un escó del Congrés dels Diputats per ERC. Un escó que, amb la inhabilitació de 8 mesos, ara perdrà.

Acte central ERC elecicons 28-a Joan Josep Nuet - Sergi Alcàzar

Imatge: Joan Josep Nuet en un acte d'ERC / Sergi Alcázar

Al seu entendre, la sentència suposa un "pas enrere històric per a la democràcia i una involució" i es tracta d'un "càstig" al parlamentarisme i a la política. Nuet ha explicat que com a diputat del Parlament va fer política intentant punts d'acord entre independentistes i no independentistes i ha negat voler desobeir.

La sentència

El Tribunal Suprem l'ha condemnat a 8 mesos d'inhabilitació i a una multa de 12.000 euros. La condemna està molt per sota dels 20 mesos que demanaven la Fiscalia i l'advocacia de l'Estat. Tot i el curt temps de la inhabilitació, ja n'hi ha prou perquè perdi el seu dret a representació política i que no pugui ser electe fins a unes properes eleccions. 

La sentència se sosté en el suport de Joan Josep Nuet a l'admissió a tràmit de la proposta de llei del referèndum que van presentar el setembre del 2017 Junts pel Sí i la CUP.

 La resta de companys de la Mesa van ser condemnats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa. La diputada de la CUP Mireia Boya va quedar absolta

Imatge principal: Joan Josep Nuet a les portes del Tribunal Suprem, on va ser jutjat / ACN