El Tribunal Suprem ha condemnat l'ara diputat d'ERC-Sobiranistes al Congrés Joan Josep Nuet a vuit mesos d'inhabilitació i 12.000 euros de multa per un delicte de desobediència arran de la seva actuació com a membre de la Mesa del Parlament l'any 2017 en la tramitació de les lleis de desconnexió. El judici va tenir lloc els dies 24 i 25 de març. La resta d'exmembres sobiranistes de la Mesa d'aquell moment ja van ser jutjats i condemnats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però Nuet ha estat jutjat pel Suprem pel fet de ser diputat al Congrés, acta que ara haurà de deixar a causa de la condemna per inhabilitació.

Tant bon punt s'ha conegut la sentència, la xarxa s'ha omplert de missatges de suport per a l'exmembre de la Mesa del Parlament. Ell mateix, de fet, ha tingut la primera reacció a Twitter, on s'ha queixat que "no ha rebut cap notificació" i ha conegut la condemna per la premsa. "Espero valorar-ho quan ho conegui. La democràcia guanyarà", ha volgut afegir igualment.

TUIT Nuet Tribunal Supremo

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha assegurat en una piulada que "Espanya el condemna per ser demòcrata, per permetre el debat parlamentari".

TUIT Puigdemont Joan Josep Nuet

Per la seva banda, l'expresident del Parlament Roger Torrent ha considerat que "l'Estat insisteix a perseguir i castigar el lliure debat parlamentari, un fonament de qualsevol democràcia". De la mateixa manera, l'expresident ha recordat que "el Parlament és el temple de la paraula".

TUIT Roger Torrent Joan Josep Nuet

L'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha indicat, en to de resignació, que "tant és el que es digui o faci, a l'estat espanyol es continua penant la llibertat d'expressió dels representants polítics".

TUIT Laura Borràs Joan Josep Nuet

El líder d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, també s'ha solidaritzat amb Nuet a través de Twitter. En una piulada ha titllat d'"injusta i venjativa l'actuació del Suprem" i ha qualificat a Nuet de "el millor company i polític que es pugui tenir".

TUIT Rufian inhabilitació nuet

 

En la mateixa línia s'ha manifestat el secretari primer de la mesa del Congrés dels Diputats, Gerardo Pisarello, que ha qualificat la sentència del Tribunal Suprem d'"aberrant". "Per aquest camí l'autonomia parlamentària quedarà reduïda al no res", ha sentenciat.

TUIT Gerardo Pisarello Joan Josep Nuet

Finalment, Òmnium Cultural, l'entitat que presideix Jordi Cuixart, ha deixat clar que no deixaran enrere cap represaliat i que seguiran "reclamant l'amnistia".

TUIT Omnium Joan Josep Nuet

La sentència, de 25 pàgines, considera que Nuet va desobeir de forma "conscient i voluntària" i "reiterada" els mandats del Tribunal Constitucional (TC), que havia indicat a la Mesa del Parlament la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que directa o indirectament suposés fer passos cap a la independència.

Els magistrats entenen que malgrat les decisions del TC –i un escrit dels lletrats del Parlament- Nuet, com a membre de la Mesa "va votar favorablement a la tramitació del projecte de llei" del referèndum "desobeint les obligacions imposades pel Tribunal Constitucional, òrgan competent".

 

Foto principal: L'exmembre de la Mesa del Parlament Joan Josep Nuet / Sergi Alcàzar