Joan Josep Nuet era l'últim integrant de la Mesa del Parlament de la legislatura de l'1-O que faltava per condemnar. El seu canvi de condició de parlamentari a diputat al Congrés va obligar la judicatura a tornar a portar el seu cas al Tribunal Suprem, que, finalment, el va jutjar fa 15 dies, el 24 de març. 

Nuet era diputat de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) durant el 2016 i 2017 quan van passar els fets, tot i que ara ocupi un escó del Congrés dels Diputats per ERC. Un escó que, amb la inhabilitació de 8 mesos, ara perdrà.

El Tribunal Suprem l'ha condemnat a 8 mesos d'inhabilitació i a una multa de 12.000 euros. La condemna està molt per sota dels 20 mesos que demanaven la Fiscalia i l'advocacia de l'Estat. Tot i el curt temps de la inhabilitació, ja n'hi ha prou perquè perdi el seu dret a representació política i que no pugui ser electe fins a unes properes eleccions. 

La sentència se sosté en el suport de Joan Josep Nuet a l'admissió a tràmit de la proposta de llei del referèndum que van presentar el setembre del 2017 Junts pel Sí i la CUP.

Nuet va repetir una vegada i una altra que no pretenia desobeir, sinó evitar la independència des de dins. Tant durant la seva declaració com en el torn final de paraula, el diputat va exposar que intentava passar l'independentisme pel filtre institucional. I, en un intent per salvar-se, va arribar a admetre que va estar intentant impedir la independència des de la Mesa. Però res d'això li ha servit per evitar la condemna. 

 

 

El tribunal, en la sentència, té en compte cadascun dels vots de Nuet i deixa de banda les seves intencions expressades durant el judici. "A la reunió del 6 setembre del 2017, quan la Mesa havia de qualificar i admetre o no admetre a tràmit la llei de referèndum, l'acusat era plenament conscient que la proposició de referèndum d'autodeterminació contrariava obertament la Constitució i les resolucions, providències, actuacions i sentències del Tribunal Constitucional, que havien disposat el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés una actuació contrària als mandats emanats del tribunal, i d'això n'havien estat advertits els membres de la Mesa pel lletrat major i el secretari general del Parlament. No obstant això, va votar a favor de la seva admissió a tràmit. Les actes de la Mesa del Parlament expressen el vot favorable de l'acusat a la tramitació de l'esmentada llei, així com la negativa a les reconsideracions, successivament plantejades pels grups parlamentaris que s'oposaven a la seva tramitació. Posteriorment l'acusat es va oposar a la tramitació del projecte de referèndum pel procediment d'urgència i també es va abstenir sobre l'admissió a tràmit de la llei de Transitorietat Jurídica".

Nuet és l'últim membre de la Mesa del Parlament a rebre la sentència. La resta de companys van ser condemnats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa. La diputada de la CUP Mireia Boya va quedar absolta