El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, és enginyer de formació i això, segons el seu equip, marca caràcter. Abans d'actuar, li agrada estudiar i avaluar la situació a fons. Però aquest cop, de temps, no n'ha tingut gaire. Fins fa deu dies la major part de les travesses situaven Elsa Artadi com a vicepresidenta del Govern; fins aquest dilluns, Junts no va confirmar qui seria el seu vicepresident i els noms que proposaria al president, Pere Aragonès, per incorporar al nou Govern.

A diferència d'Aragonès, que ha arribat al Govern amb els seu nucli dur sota el braç i a punt, Puigneró tot just ha tingut temps d'aterrar i té el seu equip en construcció. I no només l'equip.

Seu de la vicepresidència

D'entrada, està pendent de decisió sobre la ubicació on s'instal·larà la seva macroconselleria. A més de la vicepresidència, Puigneró ha assumit el departament de Polítiques Digitals -que ja encapçalava amb el darrer Govern i del qual s'ha desglossat Funció Pública, que ha passat a Presidència- i hi ha sumat les competències sobre Territori i Urbanisme de la que fins ara era la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

Això vol dir que físicament, el seu departament està repartit entre el nou edifici que va ocupar el Govern fa uns mesos al districte administratiu de Barcelona, que va acollir entre d'altres la conselleria de Polítiques Digitals, i l'emblemàtic edifici de l'Avinguda Josep Tarradellas, on es troba la major part de l'estructura de Territori. Tot això, a banda del despatx de vicepresident que Puigneró tindrà al Palau de la Generalitat.

El gruix del nou departament està, per tant, a l'edifici de Territori, que, a més, garanteix un accés més ràpid i senzill a la plaça Sant Jaume, la qual cosa podria inclinar la balança a favor d'aquesta ubicació enfront de les noves i modernes instal·lacions on es va traslladar Polítiques Digitals.

Coordinar departaments

La decisió sobre la ubicació de la seu és possiblement la més senzilla de totes les que haurà de ventilar en els propers dies. Puigneró s'ha convertit en l'home fort de Junts al nou Govern i és, per tant, el responsable de coordinar els departaments d'aquesta formació i dibuixar amb claredat la línia política del partit dins del Govern.

Es troba al capdavant d'un equip de set consellers, dos dels quals amb un contundent perfil propi, essencialment tècnic i aliè al partit, com són el titular d'Economia, Jaume Giró, i el de Salut, Josep Maria Argimon.

En aquest context, la responsabilitat de coordinar els departaments l'ha volgut activar de manera immediata i ja s'ha reunit amb els consellers de Junts. De fet, s'han fixat les reunions setmanals, que en l'anterior legislatura se celebraven els dimarts aprofitant la presència de tots ells al Palau de la Generalitat. Així mateix, ha activat també els mecanismes de la coordinació amb el grup parlamentari i amb el partit.

Pel que fa la relació amb ERC, com ja es feia en l'anterior legislatura i a banda dels contactes quotidians amb Aragonès, està previst fixar una reunió setmanal entre el president i el vicepresident, que s'haurà d'afegir a les comissions de coordinació que estableix l'acord de legislatura.

Consell Tècnic

En el marc de la gestió del Govern, Puigneró, com a vicepresident, haurà d'assumir la presidència del Consell Tècnic, una peça clau de la maquinària de l'executiu, que l'anterior legislatura corresponia a Aragonès. El Consell Tècnic, presidit pel vicepresident, està integrat pels secretaris generals de totes les conselleries i s'encarrega d'estudiar tots els temes que ha d'aprovar el Consell Executiu. 

Dimarts vinent, Puigneró presidirà el seu primer consell tècnic, després que aquest dijous ja va mantenir, junt amb el president de la Generalitat, una primera trobada amb tots els secretaris generals nomenats després de la presa de possessió.

Equip

Pel que fa el seu equip més proper, Puigneró ha designat ja com a secretari general del departament Ricard Font, fins ara president de Ferrocarrils de la Generalitat, bon coneixedor de la cartera d'infraestructures i del funcionament de l'executiu. Mantindrà el cap de gabinet que tenia a fins ara a la conselleria de Polítiques Digitals, Ivan Monforte, i es dona per feta també la continuïtat de la responsable de premsa, Vanesa Hernández.

La resta de l'organigrama més proper al conseller, amb peces clau com el cap de l'oficina del vicepresident, s'ha d'acabar encara de concretar. Dimarts, el Govern celebrará la primera reunión ordinària del Consell Executiu després de la que va celebrar dimecres passat en acabar l'acte de presa de possessió.

 

A la imatge principal, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, en la compareixença del Govern / Sergi Alcàzar