Dimarts i segona reunió d'ERC i Junts aquesta setmana per tancar l'acord de Govern que ha de permetre la investidura del republicà Pere Aragonès. Es podria dir que els negociadors han batut un rècord pel que fa la multiplicació de reunions, dos dies seguits, però uns i altres coincideixen que encara hi ha molts temes pendents.

Entre les carpetes que es mantenen obertes -de fet no n'hi ha cap de tancada-, torna a aparèixer amb intensitat l'acord estratègic. Les converses entre els dos partits han ensopegat de nou en aquest tema, tot i que la disposició expressada pel Consell per la República d'obrir-se a reformular la seva organització per tal de facilitar l'entesa semblava haver apartat aquest escull.

El vicepresident del Consell, Toni Comín, fa dies que va començar els contactes amb totes els agents implicats, la qual cosa havia facilitat la maniobra. Això no obstant, fonts republicanes assenyalen que en la trobada d'ahir i avui ha tornat a aparèixer tant el Consell com l'òrgan de coordinació estratègica que hauria d'assumir la direcció mentre el Consell es reformula.

Des de Junts, per contra, s'assegura que s'està acabant de perfilar com ha de ser aquesta direcció col·legiada i s'assegura que en cap moment han posat en la mesa de negociació el paper que hi ha de tenir Puigdemont.

Grups de treball

A banda d'aquest punt, ERC i Junts mantenen pendents els documents que havien d'intercanviar-se després que ahir el partit de Carles Puigdemont va demanar als republicans la proposta concreta d'estructura de l'executiu i la concreció sobre el programa de Govern.

Els negociadors d'ERC han fet una exposició durant les reunions sobre les línies de l'organització del Govern però Junts reclama un document detallat. Pel que fa el programa de Govern els negociadors preparen grups de treball per repartir-se la tasca de concreció dels diferents departaments i agilitzar la feina. Els republicans consideren que els grups es podrien constituir aquesta mateixa setmana, des de Junts es considera que el tema està encara verd.

Dilluns passat ERC va emplaçar públicament a Junts a tancar un acord de Govern entre Sant Jordi i l'1 de maig. Els negociadors admeten que aquest termini no s'ha exposat durant les trobades, tot i que fonts republicanes consideren que ha servit per accelerar els treballs. El fet és que el mateix dilluns hi va haver una reunió, i després de la nova trobada d'avui hi ha la previsió de tornar-hi demà.

 

A la imatge principal, Marta Vilalta i Elsa Artadi als passadissos del Parlament en una imatge d'arxiu / ACN