En la primera sessió de control al govern al Congrés en un mes de setembre marcat per una pujada dels preus que cada cop complica més el dia a dia de moltes famílies espanyoles, Gabriel Rufián ha reclamat a Pedro Sánchez que s'activi davant l'auge de la dreta i en un context de frustració de la població que veu com els preus pugen, però els seus sous no. Per això, i amb les previsions que els tipus d'interès continuïn incrementant-se, ERC ha reclamat a Sánchez un fons de rescat per a les hipoteques: "Ja hi ha gent amb la mateixa por que fa 10 o 15 anys quan ha de rebre el rebut de la hipoteca. Algú que ara paga 500 euros de hipoteca en pot pagar fins a 1.000. Això us pot arrasar. La nostra proposta és un fons de rescat per a les famílies que des d'aquest moment no poden pagar-la. Ho han de fer, si no aquesta gent cada cop és més forta", ha exposat Rufián, referint-se als partits de la dreta que s'acosten a una majoria absoluta a les enquestes. 

En la seva pregunta parlamentaria al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Rufián li ha preguntat si realment creu que des de la Moncloa s'està fent el possible per la gent que més ho necessita. Sánchez ha defensat, com porta fent les últimes setmanes, les seves mesures, remarcant que la Unió Europa n'ha adoptades i assegurant que "amb tota la humilitat", són el govern més creïble d'Europa, almenys en matèria energètica. Aquestes paraules de Sánchez han provocat les rialles dels partits de l'oposició. 

Retrets per uns serveis de Rodalies deficients 

Sánchez també ha agraït a Rufián el suport d'ERC a la majoria de propostes del govern espanyol i el republicà ha advertit que, tot i que ha ajudat a aprovar-ne unes quantes, la majoria de les iniciatives dels socialistes i morats són "garrepes i poc valentes". Així, s'ha referit a una reforma laboral que crea més contractes indefinits, però més precaris i a temps parcials i també a la situació de Rodalies, que tot i que segons es va aprovar amb el decret energètic el tren és gratuït, el servei continua sent molt deficient. "Milers de persones es queden tirades cada dia. De què serveix poder-se quedar a l'andana gratis, si no ve el tren?". 

Per tot plegat, Rufián ha advertit que aquestes mesures, així com una proposta d'una cistella de la compra a preus limitats, que no s'han pactat, només creen decepció i frustració: "I la frustració és la kriptonita de l'esquerra i la benzina de les dretes, tinguin la bandera que tinguin", ha advertit el líder d'ERC al Congrés a Pedro Sánchez, que abans ja s'havia enfrontat a Cuca Gamarra, davant qui també ha defensat la seva gestió. Amb tot, els populars han retret al president del govern espanyol que ja no compta amb el suport del carrer, per molt que intenti recuperar-lo i li ha recomanat que canviï de socis i d'estratègia.