Els pròxims comicis somriuen a la dreta espanyola. Els sondejos que els donen grans resultats s'apilen mes rere mes. El darrer en engrossir aquesta llista ha estat el realitzat per IMOP-Insights per a El Confidencial. Aquesta enquesta dona la victòria al Partit Popular liderat per Alberto Núñez Feijóo, el que passaria de 89 escons fins a 130. Malgrat tot això per si sol no seria suficient ni per fregar la majoria absoluta situada en els 176 diputats. Per a tal fita hauria de comptar amb el suport del partit d'extrema dreta de Vox, el que es recupera lleugerament després de la patacada de les eleccions andaluses.

Des de la punxada en els comicis d'Andalusia, la formació liderada per Santiago Abascal s'ha anat arrossegant les enquestes perdent suports. Semblava que el partit d'extrema dreta havia tocat el seu sostre electoral i que la bombolla semblava començar a desinflar-se, Tanmateix, la nova enquesta publicada a El Confidencial apunta en una altra direcció. Vox podria millorar els seus resultats respecte al 2019, passant de 52 representants a 54. És un canvi molt petit, però que sumat a la revitalització del PP, faria que la dreta espanyola sumes un total de 184 representant, concentrant el 48,9% dels vots. 

enquesta el confidencial setembre 2022

Font: El Confidencial

La formació que no tindria res a veure amb la gran pujada de la dreta espanyola serà Ciutadans. Malgrat el projecte de refundació del partit, el qual es va posar en marxa després de les diverses derrotes electorals que ha anat experimentant els darrers anys, en especial a Andalusia, aquest es quedaria fora del Congrés.

Difícil moment per l'esquerra espanyol 

Si bé els resultats positius de Vox són una sorpresa, el sondeig no aporta novetats sobre la situació de l'esquerra espanyola. El PSOE perdia un gran nombre de diputats i passaria de 120 a 94. Es tracta d'uns resultats especialment dur, ja que els socialistes serien incapaços de superar la barrera dels 100 representants.

El seu soci actual seguiria el mateix camí. En aquest cas, Unidas Podemos perdria 10 diputats, un cop també molt dur pels morats, passant de 35 escons a 25. L'anomenat efecte Yolanda queda ja lluny i substituït per l'efecte Feijóo. En total, l'esquerra espanyola aplegaria el 36,5% dels vots. 

Pel que fa als partits catalans, unes noves eleccions no els suposarien grans canvis. Esquerra Republicana de Catalunya com la CUP mantindrien els seus resultats actuals, 13 diputats i 2, respectivament. Mentre que Junts per Catalunya sumaria un escó més, i es quedaria amb un total de 9. 

Distribució territorial del vot 

La nova enquesta mostra com es distribuiria el vot per circumscripcions. En aquest àmbit el gran guanyador seria el Partit Popular que guanyaria en 42 circumscripcions. Les poques excepcions on no guanyarien seria a Catalunya, Navarra, part del País Basc, Sevilla i Huelva. Concretament a Catalunya Esquerra guanyaria a Lleida i Tarragona, el PSC a Barcelona i Junts a Girona. 

enquesta el confidencial setembre 2022 circumscripcions

Font: El Confidencial