Embarcar-se a demanar una hipoteca mai és una decisió senzilla. Fas un pacte amb una entitat bancària que et lliga a ella durant, com a mínim, una dècada. Si això no fos prou, la tornada de l’euríbor a cotes positives i la pròxima pujada dels tipus d’interès auguren un encariment d’aquest tipus de préstecs i un més que possible canvi d’estratègia per part dels bancs. Un canvi d’estratègia que bàsicament es basa en el retorn a les hipoteques a tipus variable. Davant d’aquest panorama, què és el més important a l’hora de demanar, o plantejar-se, una hipoteca? Quins són alguns dels requisits més rellevants?

ElNacional.cat ha parlat amb dos experts en la matèria, Joan Carles Amaro, professor d’economia, comptabilitat i finances d’Esade, i Antoni Bisquert, vicepresident de la comissió d’economia financera del Col·legi d’Economistes. Tots dos subratllen que el més rellevant és que has de ser capaç de poder tenir uns ingressos suficients per a poder tornar el préstec. En aquest sentit, Bisquert recorda que, a més, també has de tenir present que aproximadament has de tenir estalviat un 30% del cost de l’habitatge que vols comprar, ja que els bancs normalment no et donen el 100% del finançament, a més, dins d’aquest estalvi també has de tenir en compte que també hauràs de pagar una comissió d’obertura, que acostuma ronda del 0,5% de l’import, i probablement hauràs de moblar el pis... i totes les despeses que puguin anar associades i que estrictament no és el cost de l’habitatge, sinó despeses associades. Alhora, tant Amaro com Bisquert també recorden que en cas que vulguis demanar una hipoteca a tipus variable, hauràs de vigilar molt i tenir controlat les evolucions dels tipus d’interès i l’euríbor, ja que són els factors que poden fer que la teva quota mensual de la hipoteca canviï.

A part del que has de tenir en compte abans d’anar a demanar una hipoteca, també s’han de tenir en compte altres coses a l’hora d’embarcar-te en comprar un pis a través d’un préstec d’aquestes característiques. Una de les coses més importants és el tipus d’interès al qual vols estar lligat. Dins d’aquest punt tenim dues possibilitats, que la hipoteca sigui a tipus fix o a tipus variable. En el primer cas sempre pagaràs el mateix i en el segon la quantitat anirà variant en funció, normalment, de l’evolució de l’euríbor.

En segon lloc, i tenint en compte la teva situació també t’has de plantejar si et surt més a compte llogar o comprar un pis. Ja no només per la teva capacitat d’estalvi, sinó també perquè potser no et vols establir en una ciutat o país massa tant temps per a comprar un habitatge, per exemple. A més, amb la pròxima pujada dels tipus d’interès el cost de les hipoteques anirà a més, o com a mínim tot fa indicar aquesta senda.