Més de la meitat dels espanyols (un 53%) es mostra en contra de concedir indults als presos polítics del procés, un de cada tres està a favor (un 29%) i gairebé un de cada cinc (un 18%) no té una opinió sobre aquest tema, segons revela una enquesta de la consultora Ipsos.

Segons publica Efe, l'estudi, realitzat a partir de mil entrevistes a majors de 18 anys, constata que aquest rebuig als indults és majoritari en totes les edats, i creix amb l'edat, excepte entre els majors de 65 anys on les posicions es tornen menys rotundes (40% diu no i el 49% sí).

Els joves, els qui rebutgen més l'indult


Els joves, que són els que més rebuig declaren a l'indult, són el col·lectiu que es mostra menys coneixedor del tema, ja que un de cada tres menors de 25 anys afirma no tenir una opinió formada sobre aquest tema.

El sí és majoritari a Catalunya (68%) i el País Basc (43,8%). El suport a la concessió és destacat també a Balears (29%), Navarra (28%), així com a Galícia (25%). En altres comunitats amb un perfil més espanyolistes, el percentatge en contra és rotundament major, com Andalusia amb un (73%), Aragó (66%), Madrid (64%) i Castella-la Manxa (62%).

El diumenge passat part de la capital madrilenya ja va mostrar el seu rebuig als indults amb una manifestació a la plaça Colón, on van assistir unes 25.000 persones amb el suport del PP, Vox i Ciutadans.

Aconseguiria reduir la tensió política


Les dades de l'enquesta evidencien també que hi ha prou consens en què un suposat indult aconseguiria reduir la tensió política (66,9%), tindria impacte positiu en la marca Espanya a l'estranger (66,6%), contribuiria a reforçar la cultura democràtica i elevaria el valor de l'interès general (62,1%).

Només un de cada tres entrevistats pensa que dona solució al problema de fons, que amb prou feines tindrà impacte en la valoració política del govern i que sigui necessari demanar un penediment.

El passat 26 de maig ja va sortir una altra enquesta en el que situava el rebuig als indults en el 67%, mentre que a Catalunya hi havia el suport d'un 63,4% de la societat. L'enquesta, feta pel baròmetre DYM, també situava en un 63,4% el rebuig als indults entre els votants del PSOE.

A la mateixa enquesta de fa tres setmanes també situava que més de la meitat dels votants de Podemos (un 57,4%) estan a favor d'indultar als presos polítics, mentre que un 91% dels votants del PP es posicionava en contra.

Imatge principal: Els presos polítics en un acte reclamant l'amnistia.