Ahir s’especulava que pogués ser avui. Avui, en canvi, la vicepresidenta Carmen Calvo ha anat més enllà en el calendari. En una mateixa entrevista ha dit que “la setmana que ve o la següent” i que “dues o tres setmanes”. Des del govern espanyol no aclareixen encara quan concediran els indults als presos polítics, malgrat la pista d’aterratge que ha suposat el fracàs de la triple dreta a Colón. En el Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero ho ha deixat en les “pròximes setmanes” i ha reiterat que serà abans de la trobada entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès.

En roda de premsa aquest dimarts al migdia, Montero ha remarcat que “no hi ha data” per a dur-ho al Consell de Ministres i que els nou expedients suposen una “tasca intensa” del Ministeri de Justícia, perquè els decrets compleixin “totes les exigències legals”. Tot i això, ha assegurat que s’aprovaran “a la major brevetat possible”, en un horitzó de “setmanes”, i que “el més normal” seria que es tanqués la carpeta abans de la reunió entre Sánchez i Aragonès a La Moncloa. "Quan estiguin substanciats els portarem (al Consell de Ministres) perquè no hi ha temps a perdre i se substanciaran les pròximes setmanes”, ha conclòs.

 

Pel que sí que hi ha data és per a la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. Serà el pròxim 7 de juliol, per a informar de les dues últimes reunions del Consell Europeu, però des de La Moncloa assumeixen que la sessió també serà per a retre comptes dels indults als presos polítics independentistes.

Sense abandonar la qüestió dels indults, la ministra-portaveu ha qualificat de “despropòsit” les paraules de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, implicant el Rei en la mesura de gràcia. Des de La Moncloa les atribueixen o bé al “desconeixement” sobre les funcions constitucional del cap de l’Estat o bé a la “instrumentalització de la Corona per interessos polítics”. En qualsevol cas ha condemnat les paraules.

Plantada al Rei

Preguntada sobre l’absència del president Pere Aragonès al sopar amb el Rei d’aquest dimecres a Barcelona, des del govern espanyol hi treuen importància. Montero ha assegurat que "li agradaria estar acompanyat per persones que ocupen responsabilitats institucionals”, però ha afegit que "respecta els plantejaments i aspiracions del president del govern i de la resta de persones que tenen responsabilitat a Catalunya i tots coneixem quin és el seu ideari".