Les intervencions de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per parar els peus a Vox s'estan convertint en una escena habitual a tots els plens de la cambra catalana.

Abans d'aixecar la sessió d'aquest matí, Borràs ha hagut de recordar de nou al president del grup parlamentari ultra, Ignacio Garriga, l'article 233 del Reglament del Parlament, sobre les regles i crides a l'ordre, i on s'adverteix que no es poden utilitzar a l'hemicicle expressions inconvenients al decòrum.

 

"Ha fet una amenaça dient que acabaríem a la presó", ha retret la presidenta a Garriga, per recordar-li que no es poden proferir aquesta mena d'expressions inadequades a la cambra.

Mentre el líder de Vox al Parlament feia evident gesticulant la seva contrarietat amb la nova estirada d'orelles, la presidenta de la cambra ha recordat al diputat que "el Parlament és un lloc on s'hi ve a parlar i a fer política, no a fer amenaces", la qual cosa ha estat acollida amb els aplaudiments dels grups independentistes.

Crida a l'ordre

L'article 233 del Reglament del Parlament fixa que els diputats tenen obligació de respectar les regles d'ordre establertes, han d'evitar, entre d'altres, "de causar pertorbacions o desordres, de fer-se acusacions o recriminacions entre ells, de pronunciar expressions inconvenients al decòrum". El punt dos de l'article adverteix que "el diputat que violi les regles d'ordre establertes ha de ser cridat a l'ordre".

Els tocs d'atenció de Borràs al president del grup parlamentari de Vox són habituals en cada ple i fins i tot ha amenaçat el diputat verd de cridar-lo a l'ordre, la qual cosa podria acabar comportant la seva expulsió de l'hemicicle en cas de repetir-se en una mateixa sessió.

Enganxada amb Cs

Aquest matí, però, l'enganxada més contundent l'han protagonitzat el portaveu i el president de Cs, Nacho Martín Blanco i Carlos Carrizosa, amb la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, el discurs de la qual han titllat de "vomitiu" per haver assegurat que el castellà no té un verb equivalent al català enraonar.

En aquest cas, la presidenta, a banda de recordar a Ciutadans que és potestat de la presidència regular que el debat es mantingui dins de les formes adequades, ha rebutjat que el portaveu de Cs acusés la portaveu republicana de la falta de decòrum que exigeix el Reglament. "Fer semàntica comparada de les llengües no és una expressió contrària al decòrum d'aquesta Cambra", ha argumentat Borràs, doctora en Filologia Romànica.

 

A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs