La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha deixat clar que té intenció de marcar de ben a prop els diputats de Vox i de Ciutadans per evitar l'escenes viscudes en anteriors legislatures. Per fer-ho no només s'ha après a fons el Reglament del Parlament, sinó també el funcionament del micròfon, com han pogut comprovar avui tant el president del grup de Vox, Ignacio Garriga, com el de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

Crida a l'ordre

Tot plegat s'ha produït durant la sessió de control al president, quan Garriga ha assegurat, dirigint-se a Pere Aragonès: "Vostès són uns lladres orgullosos de delinquir". Aquesta referència ha provocat que la presidenta l'advertís que acabava de titllar de lladres el president i el Govern de la Generalitat i l'ha convidat a rectificar una "afirmació falsa i infundada".

 

El diputat ultra ha puntualitzat que no havia fet referència al president i al Govern sinó al que ha descrit com "la històrica actitud malversadora dels fons públics del Govern de la Generalitat". Borràs ha insistit que no tenia cap prova per a aquestes afirmacions i li ha donat la possibilitat de retirar-ho.

Amenaça d'expulsió

Garriga ha replicat que el vicepresident està "acusat per malversar fons públics", la qual cosa ha provocat una cara de perplexitat del vicepresident, Jordi Puigneró, que no té cap causa en aquest sentit. Borràs ha insistit que havia ofert la possibilitat de retirar la paraula i l'ha advertit que el proper cop el cridarà a l'ordre.

Segons el Reglament, la segona crida a l'ordre feta a un diputat en una mateixa reunió comporta una menció a l'acta de la sessió i la tercera la privació del dret a fer l'ús de la paraula durant la resta de la reunió. A més, si és motivada per paraules ofensives pot comportar l'expulsió de la Cambra.

No existeix la qüestió d'ordre

Tot seguit ha estat Carrizosa qui ha demanat la paraula apel·lant a una qüestió d'ordre. Borràs li ha recordat que no existeixen qüestions d'ordre al reglament i que havia de concretar la raó per la qual demanava la paraula. 

Això ha provocat la irritació del diputat de Cs que ha insistit a apel·lar a la qüestió d'ordre, mentre que Borràs reiterava que no existeix al reglament i li demanava en quin article s'emparava per la petició.

"No ens faci aprendre el Reglament!"

"No ens faci aprendre de memòria el reglament!", ha exclamat Carrizosa, mentre Borràs insistia amb contundència a advertir-lo que havia de dir per quin article demanava la paraula. "No és veritat!", ha protestat Carrizosa, mentre el lletrat confirmava a Borràs que el diputat ha de concretar en quin precepte del reglament s'empara per demanar la paraula.

La presidenta ha apagat el micròfon de Carrizosa, la qual cosa ha fet que resultessin inaudibles les seves protestes, que continuaven amb el diputat dempeus al seu escó. "No té la paraula. No hi ha qüestions d'ordre. Com que no sap per quin article em demana la paraula, no té la paraula. Propera pregunta", ha acabat Borràs.

"Té el micròfon tancat!"

Mentre Aragonès responia a Batet, Carrizosa ha tingut temps de consultar la normativa que regula el reglament de la Cambra i ha apel·lat a l'article 90, sobre la crida a observar el Reglament, per incompliment de l'article 39, d'obligació d'imparcialitat del president.

Borràs no ha necessitat consultar el reglament: "Senyor Carrizosa, en virtut de l'article 85 correspon a la presidència d'aquesta Cambra decidir, dirigir i moderar aquest debat".

El diputat ha puntualitzat que ho ha de fer amb imparcialitat. "Absoluta imparcialitat, efectivament", ha admès la presidenta, mentre el diputat taronja la interrompia, la qual cosa ha provocat que Borràs conclogués la seva argumentació tallant-li de nou el micròfon.

"Com que això és facultat meva... té el micròfon tancat, senyor Carrizosa, estic parlant jo i fent ús de la paraula, en virtut de l'article 85 no té ús de la paraula. Continuem amb les preguntes", ha tallat, mentre el diputat, sense micròfon, continuava mostrant el seu malestar.

 

A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en un moment de l'enfrontament amb Cs / ACN