Nou xoc cultural al Parlament, ara pel verb enraonar, que la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha fet servir de tal manera que ha provocat la irritació i la indignació de Ciutadans fins a tal punt que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha hagut d'intervenir.

Tot ha començat quan la dirigent republicana estava reivindicant de nou que la solució del conflicte passa pel diàleg entre governs sense repressió ni judicialització. "Ens fem nostre un verb tan genuí català com és enraonar, que vol dir usar la raó, parlar escoltant l'altre. És un verb que no existeix en els mateixos matisos en castellà. Potser per alguna cosa serà", ha afirmat Vilalta.

La irritació de Cs

Un cop acabada la seva intervenció, el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha demanat la paraula per "fer una observança sobre les regles de comportament del debat". Borràs ha deixat que s'expliqués i Martín Blanco ha qualificat de "vomitiu" i "impresentable" que Vilalta hagi dit "que per alguna cosa serà que el castellà no té una paraula per dir enraonar".

"Fer semàntica comparada de les llengües no és una expressió contrària al decòrum d'aquesta Cambra", ha respost Borràs.

Martín Blanco no hi estava d'acord i ha tractat de seguir. "Per mi, dir que els castellanoparlants són menys democràtics per aquest motiu em sembla impresentable", ha dit indignat Martín Blanco. Finalment, Borràs li ha tret la paraula.

El contraatac

Minuts després, ha fet un tuit des del mateix hemicicle tornant a denunciar el discurs de Vilalta: ​"Els insults que els castellanoparlants i els que ens sentim espanyols patim en el Parlament són intolerables. Avui la portaveu d'ERC ha dit que en castellà 'no hi ha equivalent al verb català enraonar, potser per alguna cosa'. Supremacisme i xenofòbia en estat pur".

TUIT martin blanco

En la seva contrarèplica al president, el mateix líder del partit taronja, Carlos Carrizosa, s'ha referit a aquesta picabaralla i ha titllat les paraules de la republicana de "supremacistes" i "repugnants". També ha lamentat que a la Cambra estiguin "acostumats" a sentir parlar de "nyordos".

Pel que fa a la compareixença de Pere Aragonès, Cs, juntament amb Vox i el PP, ja han anunciat que denunciaran davant dels tribunals el fons del Govern per avalar les fiances que demana el Tribunal de Comptes.

"El nostre únic límit, ja que el govern d'Espanya sembla que no està disposat a posar-lo, és el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Tribunal de Comptes, la carcassa de l'estat de dret", ha alertat Carrizosa.

 

Imatge principal: el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, en un ple al Parlament de Catalunya / Foto: ACN