Les autoritats de Nova Caledònia, al Pacífic Sud, han ordenat avui la "immediata evacuació" de la població assentada a les costes després de l'alerta de tsunami arran del sotrac d'un terratrèmol de magnitud 7,5.

El Servei d'Alertes per Tsunami del Pacífic va indicar que amb base en totes les dades disponible s'espera l'arribada d'onades d'entre 1 a 3 metres d'altura.

Els evacuats seran traslladats a refugis mentre continuïn les mesures de seguretat per a tota la nació, segons van publicar les xarxes socials de l'Oficina de l'Alt Comissariat de la República de França a Nova Caledònia.

Allunyar-se més de "300 metres" del litoral

Les autoritats van recomanar una sèrie de mesures com reagrupar-se en zones de refugi amb medicaments aigua i altres articles essencials o romandre informat a través de la ràdio.

En cas de no poder anar a una zona de refugi demana a les persones allunyar-se del litoral més de "300 metres" o buscar una posició elevada d'almenys 12 metres.

L'epicentre del sisme de magnitud 7,5 es va localitzar a 168 quilòmetres a l'est de Tadine, a l'illa de Maré, i a uns 10 quilòmetres de profunditat sota el llit marí, segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), que vigila l'activitat sísmica mundial.

Les onades "perilloses" d'entre 1 i 3 metres també podrien colpejar les costes de Vanuatu; i afectar Fiji amb una pujada d'entre 0,3 i 1 metres.

Possibles afectacions al Japó i Austràlia

Més de 20 països insulars del Pacífic, entre ells Japó i Austràlia, també podrien registrar una petita pujada de les aigües.

"Les autoritats nacionals determinaran el nivell apropiat davant de l'alerta", assenyala el Servei d'Alertes per Tsunami del Pacífic.

El fort moviment tel·lúric va ser precedit minuts abans per un altre sisme de magnitud 6 a la mateixa regió i li van seguir diverses rèpliques, entre elles d'una de magnitud 5,9.

Nova Caledònia, amb 270.000 habitants, es troba a prop de l'anomenat Anell de Foc del Pacífic i dels volcans submarins de la Conca de Lau, per la qual cosa registra habitualment sotracs d'origen sísmic.