L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) continua treballant per fer que la Diada 2022 torni a ser multitudinària. Amb aquesta finalitat, l'entitat independentista ha compartit aquest dijous una nova acció sorpresa que va tenir lloc dos dies enrere per intentar "promoure la participació" a la manifestació unitària de l'Onze de Setembre. Una acció que va consistir a desplegar una estelada gegant, de 27 x 9 metres (243 metres quadrats), a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat. Al peu de la bandera, unes lletres de gran mida amb un missatge nítid: "Independència". Amb diverses instantànies i un vídeo promocional que ha compartit a les xarxes socials, l'ANC espera que la ciutadania surti als carrers i superar l'assistència de l'any passat, que l'organització va xifrar en 400.000 persones.

Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

Manifestació 11 de setembre a Barcelona: Recorregut per la Diada 2022

 

L'acció de l'ANC no és casual. I és que, ubicant-se davant de la seu del Govern de Catalunya, l'entitat aconsegueix reivindicar un dels principals missatges de la manifestació. L'Assemblea assegura que l'objectiu és fer que la societat civil passi "per davant" dels partits, "amb mobilitzacions i, si cal, amb foc nou a les institucions". A més, lamenta la "inacció" dels partits, amb els quals "ja no hi compta ni hi creu per haver abandonat el camí cap a la independència malgrat haver emès un mandat clar amb el referèndum de l'1-O i haver votat una majoria independentista al Parlament". Unes paraules dures que fins i tot han propiciat picabaralles entre els socis de govern després de l'anunci del president Pere Aragonès que no hi assistiria i ERC demanava canviar l'enfocament del missatge. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ja ha afirmat que això no es planteja.

 

Incrementar l'assistència a la manifestació

No és la primera acció reivindicativa que ha celebrat l'Assemblea aquesta mateixa setmana, només dies abans de la Diada Nacional de Catalunya. Dilluns, desplegava una pancarta gegant de 16 x 21 metres (336 metres quadrats) al passeig Colom. Una ubicació que no és aleatòria, sinó que precisament es troba en el mateix recorregut de la gran manifestació. La pancarta, col·locada per sobre de les bastides d'un edifici en obres, cobreix de dalt a baix un total de set pisos d'alçada, i podrà observar-se a mesura que els manifestants avancin en direcció a l'Estació de França. En el disseny de la pancarta, senzill, s'hi dibuixa una estelada blanca amb el lema 'Tornem-hi per vèncer. Independència', que recorda la samarreta presentada per a aquest 2022. Amb una diferència notable, i és que a la pancarta s'hi inclou un segon missatge: 'Ganes de veure'ns als carrers'.

La intenció darrere de tot plegat és evitar una possible desmobilització causada pels retrets sobre el missatge de la manifestació i assegurar unes xifres altes d'assistència. L'ANC, però, s'ho mira tot plegat amb optimisme. I és que ahir mateix l'entitat anunciava que ja havia omplert més de 150 autocars per portar gent de tot el territori cap a Barcelona diumenge vinent. Un increment notable en poc temps, ja que només cinc dies abans la xifra rondava el centenar. A més, l'organització liderada per Dolors Feliu es mostrava confiada que el total augmentarà encara més en els pròxims dies.

ANC Estelada gegant
Macroestelada a la plaça Sant Jaume / Foto: ANC