El president de la Generalitat, Pere Aragonès, remodela el Govern. Aprofitant que la fins ara consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, havia de deixar l’executiu per ser la número 2 de la llista d’ERC al Congrés per al 23-J, Aragonès ha volgut anar més enllà i relleva els titulars d’Educació, Josep González-Cambray, i de Territori, Juli Fernández. Per substituir Jordà, el president opta per posar David Mascort, fins ara secretari d’Agricultura i membre de l’equip del departament. Però per a les altres carteres, Aragonès recupera antics noms del Govern, ubicant Anna Simó a Educació i Ester Capella a Territori. Capella i Simó ja tenen experiència en ser conselleres perquè ja havien format part del Govern antigament. 

Capella torna de Madrid

Ester Capella (La Seu d'Urgell, 1963) assumirà la conselleria de Territori en un moment en què el debat sobre el servei de Rodalies, el futur de l'aeroport del Prat o l'acord sobre la B-40 segueixen oberts. La responsable de Territori també haurà de liderar les polítiques d'habitatge del Govern de la Generalitat, una matèria que ja va tocar com a responsable de Justícia entre 2018 i 2021, quan va impulsar la llei catalana d'arrendaments urbans per regular el preu dels lloguers. Capella, que fins ara era delegada del Govern a Madrid, és llicenciada en dret i ha estat diputada d'ERC al Parlament i al Congrés dels Diputats (2015-2018), on precisament va treballar amb Teresa Jordà, que ara encapçalarà la llista republicana amb Gabriel Rufián.

Com a responsable de Territori, i almenys fins que es formi nou govern a Madrid després del 23-J, Capella tindrà com a interlocutora a la capital espanyola la ministra catalana Raquel Sánchez. Sobre la taula de la negociació amb Transports hi ha diversos temes clau, com la gestió de Rodalies —de la que el Govern reclama el "traspàs integral"—. En els últims mesos, les incidències a la xarxa de Renfe han encès de nou les picabaralles entre la Generalitat i el govern espanyol sobre la infraestructura

Anna Simó, una històrica d’ERC que torna al Govern

Anna Simó torna al Govern després de 18 anys agafant la cartera d’Educació. Simó va ser consellera de Benestar i Família del Govern entre el 2003 i el 2006. Diputada al Parlament des del 2006, va ser portaveu del grup parlamentari i del partit. Va ser vicepresidenta primera de la cambra entre el 2012 i el 2015 i secretària primera fins al 2017. El TSJC la va condemnar fa pocs dies a quatre mesos d’inhabilitació per desobediència com a membre de la mesa de Carme Forcadell en un judici que va haver de ser repetit. L’últim càrrec institucional de Simó ha estat el de presidenta del Consell Escolar, entre el 2018 i el 2021. Simó és un perfil dialogant que arriba a Educació després d’una època de picabaralla constant amb els sindicats.

Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i postgraduada en Planificació Lingüística per la mateixa universitat, Simó és experta en llengua i ha treballat a la Xarxa Cultural (1986-1990) i al Consorci per a la Normalització Lingüística (1990-2003). Ha participat com a coautora en diversos estudis sociolingüístics sobre l’ús del català.

David Mascort ascendeix 

L'exalcalde de Vilablareix David Mascort (Barcelona, 1969) serà el nou conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del govern de Pere Aragonès. La cartera, que fins ara havia ocupat Teresa Jordà, passarà a estar a les seves mans. Fins al moment, Mascort ocupava la secretaria general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que forma part de la conselleria que ara encapçalarà. Entre 2015 i 2020 va ser president de la Federació Regional d'Esquerra Republicana a Girona. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, va ser alcalde de Vilablareix (Gironès) entre 2011 i 2022. També va ocupar la vicepresidència del Consell Comarcal del Gironès entre 2003 i 2007 i va ser membre de la Diputació de Girona del 2013 fins al 2015.

El nou conseller arriba al departament en un moment en què ha d'afrontar la gestió de la sequera. De fet, Mascort ha participat de les últimes negociacions de la cimera de l'aigua. Darrerament, la conselleria ha aprovat ajuts als ramaders per compensar la situació i hi ha altres aspectes relacionats amb la situació d'excepcionalitat per manca d'aigua.