Nous moviments al Govern de la Generalitat per reforçar-se en un context advers. I un missatge: nova etapa. Com havia avançat ElNacional.cat, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, deixarà les seves funcions per convertir-se en la número dos de la candidatura d'ERC al Congrés que encapçala Gabriel Rufián. Però el president Pere Aragonès busca un cop de timó per recuperar autoritat. Per això deixarà caure també dos dels consellers que es troben a la corda fluixa: el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i el conseller de Territori, Juli Fernández. Els nous escollits per substituir els sortints són Anna Simó, com a consellera d'Educació; David Mascort, com a titular d'Acció Climàtica, i Ester Capella, com a consellera de Territori. El president de la Generalitat ha convocat una compareixença aquest dilluns al matí per anunciar aquests canvis.

Aquesta remodelació del Govern ve marcada per una necessitat a Palau: resistir amb fortalesa fins al final de la legislatura davant d'un cicle electoral que els està sent advers. Els republicans, que governen com poden en minoria parlamentària, van poder comprovar-ho a les eleccions municipals. Van patir una desfeta sense precedents, passant de ser la primera força municipal a ser la tercera, arrasats pel PSC i Junts per Catalunya. No només van perdre la capital de Catalunya, sinó també alcaldies tan preuades com les de Lleida i Tarragona. I a l'horitzó hi ha més cites a les urnes: les eleccions espanyoles del 23-J.

En aquest context, el president Pere Aragonès, que ha descartat avançar les eleccions al Parlament, ha decidit obrir una crisi de govern delimitada. S'han mogut actius, com enviar Teresa Jordà a Madrid, on ja va ser número dos de Joan Tardà entre els anys 2011 i 2018. Però també s'han deixat caure altres dirigents republicans que estaven molt tocats. És el cas del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, molt assenyalat pel sector educatiu, que ha acumulat vagues durant tot el curs escolar. Però també del conseller de Territori i exalcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, que va haver d'empassar-se el gripau de la B-40 per tenir pressupostos de la Generalitat. Quan era batlle havia estat un dels principals opositors a aquest Quart Cinturó. Tampoc se n'ha sortit en el desgavell de Rodalies, servei encara gestionat pel govern espanyol.

Els relleus

Ja hi ha noms per a ocupar les vacants. Al capdavant d'Acció Climàtica, per a gestionar els efectes de la sequera sobre el territori, s'hi situarà David Mascort, que fins ara era secretari general d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i amb experiència a la política municipal. Per a la conselleria de Territori serà rescatada Ester Capella, que en aquestes eleccions va ser número tres de la candidatura d'Ernest Maragall a Barcelona i que abandonarà la delegació del Govern de Catalunya a Madrid. I per a Educació s’ha escollit una dirigent republicana veterana amb dilatada experiència a les institucions, Anna Simó, que va ser vicepresidenta primera del Parlament, consellera de Benestar Social i Família sota el govern tripartit de Pasqual Maragall i presidenta del Consell Escolar de Catalunya entre els anys 2018 i 2021.