El passat 4 de maig, el Parlament aprovava la llei de mesures extraordinàries i urgents per fer front a la sequera proposada per Junts per Catalunya. Entre alguns dels aspectes que incloïa aquesta normativa —que va comptar amb l'aval del PSC, ERC, els juntaires, Cs i PP—, hi consta un pla de xoc de "suport a l'activitat agrària i habilitació dels recursos econòmics extraordinaris". El cos de la llei concreta que aquest havia d'estar dissenyat "en un període màxim d'un mes des de la data d'aprovació de la llei", és a dir, que hauria d'estar publicat abans del 4 de juny. El diputat de Junts, Salvador Vergés, ha preguntat a la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, quan "té previst" el Govern publicar aquest pla, recordant aquesta data límit.

Durant la seva resposta, Jordà ha evitat aclarir-ho argumentant que "per al pla de xoc o ajut a la pagesia no hem d'esperar al 4 de juny". "Ja estem aplicant un seguit de mesures i estem analitzant cada setmana de ben a prop què està passant", ha afegit, recordant alguns acords adoptats el 26 de maig a la Taula Agrària (com ara ajuts per a la compra de farratges per als ramaders o tenir cubes d'aigua de manera excepcional en aquelles explotacions que no en disposen). En el torn de rèplica, Vergés ha lamentat la resposta de la consellera: "Ens hem acostumat als incompliments, però estem parlant d'una llei. Cal que publiquin un pla de xoc formalment", ha afirmat.

"Garantir l'alimentació" del país

En aquesta línia, el diputat juntaire ha retret a la consellera Jordà que no els han contactat per abordar aquesta qüestió: "Li allarguem la mà. Li demanem que compti amb nosaltres per a un pla que és totalment necessari". Paral·lelament, Salvador Vergés ha criticat que, al llarg d'aquestes setmanes, el grup s'ha reunit amb diverses comunitats de regants i han arribat a dues conclusions: "Per part del seu Departament, els falta comunicació amb aquestes comunitats que, a més, tenen la sensació que han tingut més seny en la gestió de l'aigua que té l'administració". Vergés ha instat l'executiu a "garantir l'alimentació del país" davant el risc, per exemple, que es perdin "dos terços de la producció de poma". "Salvem el que mengem", ha conclòs.

Finalment, Teresa Jordà ha volgut "celebrar" el Manifest del Gran Urgell perquè "és la primera vegada que s'uneixen les cooperatives". Ha discrepat en la manca de contacte amb les comunitats de regants: "Ens hi veiem i hi parlem cada setmana. Els regants sabien des de fa mesos l'aigua disponible". D'altra banda, Jordà ha "agafat" la mà estesa de Junts davant una "sequera extrema on no ens hi va només el sector agrari, amb els qui també estem al seu costat".