L'examen per entrar al cos de policia espanyola sempre porta associat un tema de conversa o un altre: exàmens falsificats, proves d'ortografia que no aprova gairebé ningú i ara, per si no n'hi hagués prou, afegeixen un nou capítol al temari que s'han d'estudiar els aspirants a policies.

El delicte de sedició és un dels nous conceptes que s'hauran d'aprendre fil per randa tots aquells que es vulguin convertir en policies. El Ministeri de l'Interior ha decidit incloure un capítol sobre delictes contra l'ordre públic, entre els quals hi ha el de sedició, tal com explica El Independiente. Precisament aquest és el delicte pel qual es va imputar els presos i preses polítics del procés. 

El Boletín Oficial del Estado (BOE) publicava aquest dilluns la convocatòria d'una oposició lliure per cobrir 2.218 places en la seva escala bàsica. D'aquestes, 444 es reserven a militars professionals de tropa i marineria que portin almenys cinc anys de servei, apunta el citat mitjà.

La prova d'ortografia

La prova d'ortografia per entrar al cos de policia espanyola és sens dubte la més complicada de totes. Precisament, aquest passat mes de març, la Direcció General de la Policia va decidir baixar al 3,5, en comptes del 5, la nota per passar aquesta part de l'examen.

El tribunal de qualificació de la Policia Nacional va suspendre en el test d'ortografia el 75% dels aspirants a aconseguir plaça en l'escala bàsica en el procés selectiu en curs. En concret, només el van superar el 24,33% dels examinats.

A diferència del que va passar en les oposicions del 2020, el tribunal s'havia reservat expressament la facultat d'abaixar la nota de tall en la prova en la qual s'avalua la capacitat ortogràfica en cas que no existís “un nombre suficient d'opositors” amb una puntuació d'almenys 5, a fi de garantir “una eficaç selecció”. La puntuació mínima acordada en el test ortogràfic l'any passat va ser de 6,20.

La dificultat de l’examen va provocar una allau de protestes, que va comportar que el Sindicat Unificat de la Policia (SUP) demanés explicacions a la Divisió de Formació per l'organització de les proves d'accés a l'escala bàsica de la policia perquè considerava que no va ser objectiva. El sindicat ho va comparar amb el programa de televisió Pasapalabra. També va denunciar les "condicions denigrants" per als candidats en algunes de les instal·lacions en unes proves marcades pel protocol de prevenció de la Covid-19.

El sindicat es va remetre a experts lingüistes per afirmar que l'examen "no serveix per determinar els coneixements d'ortografia dels aspirants, per la qual cosa, lluny de ser una prova objectiva de coneixements, sembla respondre a un element de fàcil garbellament i selecció".

La prova consisteix a determinar, en tan sols vuit minuts, si 100 paraules a l'atzar són correctes o incorrectes, segons el diccionari. Cal tenir en compte que cada resposta errònia resta un punt, però no és obligatori respondre a totes. Aquesta era la prova d'aquest any:

Si et vols posar a prova, a El Nacional.cat vam crear un test perquè comprovis si estaries preparat per entrar a la policia espanyola, en el cas que et volguessis convertir en policia.

 

Foto principal: Imatge de recurs d'un policia espanyol / Europa Press