L’examen d’ortografia per a aspirants al Cos Nacional de Policia (CNP) va ser força controvertit a causa de la seva dificultat. La prova consistia a determinar, en tan sols vuit minuts, si 100 paraules en castellà estaven escrites de manera correcta.

L’allau de queixes va forçar la Direcció General de la Policia a abaixar el llistó i admetre com a aprovat un 3,5 sobre 10, en comptes del 5, que és la nota habitual per aprovar un examen. Tot i la rebaixa, però, només la quarta part dels aspirants ha aconseguit superar l’examen, segons avança avui Voz Populi, que indica que només 3.956 dels 16.255 opositors van assolir el mínim del 3,5.

Sempre segons el mitjà citat, el tribunal de qualificació de la Policia Nacional va suspendre en el test d'ortografia el 75% dels aspirants a aconseguir plaça en l'escala bàsica en el procés selectiu en curs. En concret, només l’han superat el 24,33% dels examinats.

A diferència del que va passar en les oposicions del 2020, el tribunal s'havia reservat expressament la facultat d'abaixar la nota de tall en la prova en la qual s'avalua la capacitat ortogràfica en cas que no existís “un nombre suficient d'opositors” amb una puntuació d'almenys 5, a fi de garantir “una eficaç selecció”. La puntuació mínima acordada en el test ortogràfic l'any passat va ser de 6,20.

Allau de protestes

La dificultat de l’examen va provocar una allau de protestes, que va comportar que el Sindicat Unificat de la Policia (SUP) demanés explicacions a la Divisió de Formació per l'organització de les proves d'accés a l'escala bàsica de la policia perquè considerava que no va ser objectiva. El sindicat ho va comparar amb el programa de televisió Pasapalabra. També va denunciar les "condicions denigrants" per als candidats en algunes de les instal·lacions en unes proves marcades pel protocol de prevenció de la Covid-19.

El sindicat es va remetre a experts lingüistes per afirmar que l'examen "no serveix per determinar els coneixements d'ortografia dels aspirants, per la qual cosa, lluny de ser una prova objectiva de coneixements, sembla respondre a un element de fàcil garbellament i selecció".

 

Imatge principal: Només un de cada quatre aspirants a policia ha superat l'examen d'ortografia / ACN