Les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han presentat aquest divendres un nou recurs davant del Tribunal Suprem contra la denegació del suplicatori al Congrés. Els presos reclamen que el tribunal sol·liciti al Congrés de diputats autorització per continuar el procediment judicial que se segueix contra ells, enviant un suplicatori a la presidència de la Cambra.

Dimecres de la setmana passada els advocats dels presos ja van demanar la seva sortida en llibertat per poder complir amb les funcions de diputats així com l'activació del suplicatori. No obstant, el tribunal ho va rebutjar i va argumentar que l'autorització al Congrés s'ha de demanar abans del començament del judici i que, en aquest està ja en marxa.

L'escrit considera que la sala va fer una lectura excessivament restrictiva de la llei i una interpretació restringida de la immunitat parlamentària. Adverteix que "la Sala oblida convenientment (dit sigui amb el major dels respectes) fer una interpretació gramatical de l'article 751 de la LECrim", segons el qual l'autoritat judicial ha de posar en coneixement de les cambres legislatives "la causa que existís pendent contra el que, estant processat, hagués estat elegit senador o diputat a Corts". Interpreta que aquest precepte confirma tant la immunitat al llarg de tot el procés com l'obligació del Tribunal de posar en coneixement de les cambres legislatives l'existència d'una causa penal que pugui afectar un parlamentari electe ja processat.

Les defenses reclamen la interpretació "més favorable als drets i garanties constitucionals dels diputats electes, és a dir, la remissió del corresponent suplicatori".

"La interpretació que defensem és perfectament conseqüent amb la pròpia naturalesa i finalitat de la prerrogativa de la immunitat, que no és altra que evitar que s'utilitzi el procés penals per alterar la composició i funcionament d'una cambra legislativa impedint assistir als diputats que la integren sense autorització de la pròpia Cambra", s'assegura en l'escrit, per afegir tot seguit que és això precisament el que indirectament pretén fer la sala quan fixa en quin moment podran anar-hi els diputats.